Rundveehouderij

Nieuws

’Import vollemelkpoeder China neemt toe’

China gaat dit jaar meer vollemelkpoeder importeren. De import van mageremelkpoeder neemt juist af. Dat verwacht het Amerikaanse landbouwministerie.

China importeert dit jaar naar verwachting 450.000 ton vollemelkpoeder. Dat is een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit een rapport van het Global Agricultural Information Network (Gain) van het Amerikaanse landbouwministerie.

Duidelijk voorkeur voor import

De lokale productie van vollemelkpoeder in China blijft naar verwachting gelijk op 1,4 miljoen ton. Voor de productie van babyvoeding, houdbare melk, yoghurt en dergelijke heeft China dit jaar naar verwachting rond 2 miljoen ton vollemelkpoeder nodig. Er is bij producenten duidelijk een voorkeur voor import, hoewel lokaal geproduceerd product wat goedkoper is. Kwaliteit, voedselveiligheid en een langere houdbaarheidsdatum zijn belangrijke argumenten om toch te kiezen voor import. Nieuw-Zeeland is met een marktaandeel van 96% nagenoeg alleenheerser.

Hoewel de vraag naar lokaal geproduceerd vollemelkpoeder in China beperkt is, blijft de productie wel doorlopen. Bij een overschot aan rauwe melk bestaat er voor de Chinezen geen alternatief, vanwege de beperkte kaasconsumptie in China.

Import mageremelkpoeder daalt

De Chinese import van vollemelkpoeder stijgt, maar de import van mageremelkpoeder daalt juist. Dat is slecht nieuws voor de EU, aangezien de EU samen met Nieuw-Zeeland de belangrijkste exporteur is van mageremelkpoeder. Naar verwachting daalt de import van mageremelkpoeder door China dit jaar naar 175.000 ton. Dat is 4,9% minder dan in 2016.

Oorzaak van deze daling is deels aanscherping van de regelgeving voor de lokale productie van babyvoeding. Onzekerheid maakt dat distributeurs en producenten voorzichtig zijn met het aanleggen van voorraden. Ook het volume mageremelkpoeder, net als vollemelkpoeder, voor de productie van gezoete melkdranken neemt af als gevolg van minder vraag naar deze productcategorie. De midden- en bovenklasse Chinezen kiest steeds vaker voor gezondere varianten als verse melk en yoghurt.

Import vloeibare melk neemt toe

De import van vloeibare melk, vooral lang houdbare melk (UHT), neemt dit jaar met 15% toe naar 750.000 ton. Hoewel er nog steeds een flinke groei is, nam de import in 2015 en 2016 sneller toe. Veel van de UTH-melk wordt via internetwinkels besteld. Opvallend is dat een toenemend volume afkomstig is van Chinese productiefaciliteiten overzees.

Of registreer je om te kunnen reageren.