Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

Huirne: bank faciliteerde groei terecht

Rabobank heeft in de meeste gevallen ‘heel verstandig’ gehandeld door investeringen in nieuwe melkveestallen en de verwerkingscapaciteit te financieren.

Dat schrijft directeur agri- en food van Rabobank Ruud Huirne in een column in Melkvee 100+, een uitgave van Boerderij.

Sterke moderniseringsslag

Huirne wijst erop dat de groeiers van de laatste jaren voldeden aan de wetgeving en beschikken over de benodigde vergunningen. Door de investeringen heeft een heel sterke moderniseringsslag plaatsgevonden, waardoor de sector productiever en duurzamer is. Zonder de investeringen had de sector ingeboet qua internationale concurrentiekracht.

Tot 2015 fosfaatplafond niet overschreden

Huirne wijst er ook op dat tot 2015 het fosfaatplafond niet is overschreden, en daarna door onduidelijkheid over de milieuwetgeving precies rond de periode dat het melkquotum is afgeschaft en de melkprijzen omlaag doken. Boeren stelden hierdoor het staken van de onderneming uit en hielden meer koeien aan.

Zonnige toekomst na turbulent jaar

Huirne spreekt van “een zware tijd” voor de melkveesector, maar ziet over een langere periode de toekomst van de Nederlandse zuivel ondanks de mestperikelen nog altijd zonnig in. De wereldwijde vraag naar zuivel groeit. “Dit jaar zal zonder meer turbulent worden, maar vertrouwen in de Nederlandse melkveehouderij is bij ons volop aanwezig”, besluit Huirne.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Het is nog maar zeer de vraag of je een deel van het geld(bijdrage via Zuivelnl?) voor de grote stoppersregeling; ongevraagd(onvrijwillige collecte?) van iedere melkveehouder mag/kan innen, we zullen zien

 • agpros

  De RABO heeft altijd gelijk???? De RABO vindt snel internet een must voor de ontwikkeling van het platteland en de agrarische sector. CIF (investeringsmaatschappij van RABO) is dus op allerlei plaatsen initiatieven gestart om glasvezel aan te leggen. Ook op steeds meer plaatsen krabbelt ze terug omdat "het niet kan " voor de aangeboden prijs. Hogere prijzen en zelfs aanleggen voor een achteraf te bepalen prijs zijn dan aan de orde. Waar wel aangelegd word, moeten de mensen zelf in de gaten houden of de beloftes die op de openbare wervingscampagnes gedaan zijn, wel nagekomen worden. En dan blijkt dat de gemeente er niet op toeziet, hoewel ze woordelijk het "evangelie " van CIF uitdraagt.

 • Peerke1

  Het is van de zotte dat boeren die de rundvee aantallen gelijk gehouden hebben en of tijdelijk geen vee hielden door de stomme datum van 2 juli 2015 nu zelfs geen dieren meer mogen houden. Dit enkel en alleen om de groeiers overeind te houden. En de Rabo werkt er ook nog aan mee om degene die veel geld geleend hebben door te kunnen laten gaan. Die tijdelijk geen of weinig vee hielden hadden ook geen schulden.

 • kraats

  Het is toch helemaal niet interessant wat Rabo er van vindt ? Zij zijn slechts leverantiers van het bedrijfsmiddel 'geld'. Niet meer en niet minder. Het interesseert toch geen een ondernemer of zijn kunstmestleverancier nou terecht kunstmest heeft geleverd of niet ? Je moet partijen niet belangrijker maken dat ze zijn. Dit is komkommer-'nieuws'....

 • Klaske68

  Witte boorden criminelen ten top hun eigen hachje redden dat is waarom zij die grote groeiers de hand zoveel mogelijk boven het hoofd houden.

 • agpros

  RABO financierde de glastuinbouw destijds ook terecht tot in de hemel. Voor velen bijna letterlijk. Ik ben dom geboren en heb nog steeds weinig bijgeleerd net als de RABO.

 • farmer135

  Boeren zijn zelf verantwoordelijk voor hun leengedrag.
  Wel makkelijk om op de rabo af te schuiven

 • wvdweijden1

  Het fosfaatplafond was niet pas in 2015 overschreden, maar al in 2014. Dat konden melkveehouders niet weten, maar Rabobank wel. En op basis van CRV hadden ze kunnen weten dat veehouders veel jongvee aanhielden om los te gaan na 1 april.

 • agpros

  @ farmer135. Dat klopt, boeren zijn zelf verantwoordelijk. Maar RABO heeft vele knappe koppen in dienst die niet anders doen dan ontwikkelingen bespeuren en doorrekenen en dan toekomstverwachtingen publiceren. Op basis van deze verwachtingen had RABO moeten zien wat het gevolg zou zijn van de opheffing van het melkquotum. RABO had moeten wachten tot de rookwolken opgetrokken zijn en tot die tijd zuinig met grote leningen. Nu mogen ze op termijn bedrijven liquideren wegens een financiering die niet terug te verdienen is. En dat doet ze liever niet, zeggen ze. Maar kijk eens naar de sanering in de glastuinbouw of de varkenshouderij: overal onverkoopbare bedrijven. Leuk vooruitzicht.

 • H.Grotenhuis1

  @wvdweijden1
  Die overschrijding van het rundveefosfaatplafond was er al veel eerder. In 2011 heeft toenmalig Stas Henk Bleker de sector gemaand die overschrijding ongedaan te maken, toen o.a. via een Voerspoor-actie.
  Dat was het signaal dat er in de melkveehouderij een enorme drang was om na ruim 30 jaar melkquotering fors uit te breiden, het aantal bouwvergunningen (= Overheid) en financieringsaanvragen (= Banken) was een volgend signaal. Vanaf 2013 werd er op forse schaal vee geimporteerd (= RVO, Overheid). Iedereen zag de fosfaatoverschrijding aankomen, maar niemand reageerde adequaat.

 • H.Grotenhuis1

 • Kringloopboer

  wat agpros schrijft klopt de banken zitten niet aan tafel om de koffie uit te serveren maar om hen financiering veilig te stellen het stelsel van fosfaatrechten geeft een extra waarde bij liqidatie van een bedrijf wat iedereen die nog latente ruimte heeft mag kopen al dan niet van de bank

 • deB.


  Zonnige toekomst, ja dat moet ie zeggen, anders heeft er in de toekomst helemaal niemand meer zin, om uberhaupt koetjes te melken!

 • koestal

  Ruud Huirne komt met een positief verhaal omdat hij zelf aan de constructie van de fosfaatwet heeft meegewerkt.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.