Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Gemeente Landerd moet vergunning negenhonderd koeien verlenen

Europa’s grootste melkveehouderij PeBe in Schaijk (N.-Br.) kan toch een melkveebedrijf voor negenhonderd koeien bouwen. Dit meldt het Brabants Dagblad op basis van een uitspraak van de Raad van State (RvS).

Veehouders Geert-Jan en Marcel Peters zijn door de RvS in hoger beroep alsnog in het gelijk gesteld. Door deze definitieve uitspraak moet de gemeente Landerd alsnog een omgevingsvergunning verlenen. De gemeente weigerde dit en stelde dat de veehouders over onvoldoende grond beschikken voor een dergelijk bedrijf, omdat een groot deel van het eigen geteelde ruwvoer al voor de melkgeitenstapel van tienduizend dieren bestemd is.

Impliciete vrijstelling

De RvS stelt echter dat de gemeente het bedrijf zelf in 2007 een impliciete vrijstelling heeft verleend voor intensieve geitenhouderij. Volgens de RvS betekent dat dat PeBe de geiten niet volledig met eigen geteeld ruwvoer hoeft te voeren. De ruim 200 hectare die het bedrijf in gebruik heeft, is dan ruim voldoende voor eigen ruwvoer voor de negenhonderd koeien. Een domper voor de gemeente, die fel tegen een uitbreiding van het bedrijf is.

Laatste reacties

 • hookwood

  Knap als je van 200 ha genoeg ruwvoer kunt halen voor 900 koeien.

 • kraats

  In een VINEX-locatie hoeft toch ook niet al het eten in de naastgelegen volkstuin verbouwd te worden ?

 • kleine boer

  900 is toch geen getal dat bekt niet lekker 1000 dat bekt veel beter....

 • H.Grotenhuis1

  @ hookwood
  Dit is toch de zo door ZLTO gepropageerde grootschalige en intensieve melkvee- en geitenhouderij? Het benodigde voer hoeft toch niet van eigen gronden te komen?

  De geschiedenis herhaalt zich, circa 30 jaar geleden werd gezocht naar locaties voor de vestiging van grootschalige varkens- en pluimveelocaties.
  Op dit moment worden overal door advocaten/juristen de gaten in de Gemeentelijke bestemmingsplannen bekeken voor dit soort grootschalige melkvee- en geitenprojecten.

 • Schraar

  Triest deze hebzucht. Waarom kan men niet een keer tevreden zijn met wat men heeft.
  Als dit bedrijf 10000 geiten heeft komt het geld nu al met bakken binnen.

 • pinkeltje

  Al zouden ze het voer van de maan laten komen, wat maakt dat uit? We eten toch uit Bananen uit Costa Rica en druiven uit Zuid Afrika? En we zijn ook niet te beroerd om onze melk aan de Chinezen te leveren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.