Rundveehouderij

Nieuws 11 reactieslaatste update:18 mei 2017

Fosfaatdiscussie laait op binnen FrieslandCampina

Kan een bestuurder van FrieslandCampina wel of geen procedure aanspannen tegen het fosfaatreductieplan? Over deze kwestie woedt binnen de coöperatie een behoorlijke discussie, zo blijkt uit reacties op diverse fora en Melkweb.

De discussie is opgelaaid naar aanleiding van de oproep van voorzitter Frans Keurentjes aan de leden om ‘koers te houden’ en zich niet te laten afleiden van het doel: het voldoen aan de fosfaateisen voor 2017 en het behouden van de derogatie. De discussie speelt zich ook af tegen de achtergrond van het terugtreden van een Overijsselse LTO-bestuurder. Die ging met een eigen juridische procedure in tegen het fosfaatbeleid dat hij als bestuurder hielp uitdragen.

FrieslandCampina ziet de discussie aan, maar voelt zich niet geroepen zich daar vanuit de organisatie verder in te mengen. “De oproep van de voorzitter was duidelijk”, zegt een woordvoerder. Verder ziet hij het als een normale zaak binnen een democratisch orgaan dat er verschillende standpunten zijn en dat daarover wordt gediscussieerd. Ook bestuursleden kunnen en mogen afwijkende visies hebben.

‘Bom onder geloofwaardige besluitvorming’

Een aantal leden van de coöperatie maakt zich wel zorgen over de mogelijkheid dat ook districtsbestuursleden van FrieslandCampina gaan procederen of zich aansluiten bij lopende zaken. Het legt volgens hen een bom onder een geloofwaardige besluitvorming binnen de coöperatie. Misschien is het dan beter om het huidige reductieplan te laten varen en aan te passen, zo wordt gesuggereerd.

Laatste reacties

 • frl

  Heb ook nooit begrepen waarom FC zich met fosfaat bemoeit, als er de veel files zijn dan hoeft de garage dat toch ook niet op te lossen.

 • alphons1

  frl is niet met de boeren bezig of mee kwaliteit voedsel. alles draait om winst meer niet.

 • EMERGO!

  Er heeft al een districtsraad lid meegedaan en die hoort bij de 52

 • koestal

  FC moet gewoon melk ophalen en zuivel produceren

 • mr X

  volgens mij handelt FC in opdracht van.......... Wie kan dat zijn?

 • putten

  hoeveel koeien zou de heer Keurentjes al opgeruimd hebben? Verder heeft FC maar een opdracht en dat is de melk max tot waarde brengen.

 • Genie

  Als die winst naar de leden gaat is het oke.

 • koeien10

  De wins wordt al snel minder door chin debacl e
  schoenmaker blijft bij uw leest

 • 344412

  De best presterende grote zuivelcooperatie ter wereld en nóg niet tevreden hier..

 • alco1

  344412.
  Tom Dumoulin presteert als de beste in de Giro.
  Maar als hij zich gaat bemoeien met het emigratie probleem.
  Mag je daar dan ook niets over zeggen omdat hij een zeer goede fietser is?

 • koestal

  Veel bestuursleden hadden voorkennis van de fosfaatreductie en hebben de stallen nog de stallen gauw uitgebreid en vee in het buitenland gekocht

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.