Foto: ANP RundveeNieuws

Besmetting met lumpy skin disease betekent ruimen

De aanpak van een besmetting van lumpy skin disease is vastgelegd in een draaiboek, opgesteld door het ministerie van Economische Zaken.

Dit draaiboek treedt in werking als onderzoek uitwijst dat een dier daadwerkelijk is besmet met het virus dat lumpy skin disease of nodulaire dermatose veroorzaakt.

Bij een postief geval worden alle runderen op het bedrijf geruimd en worden alle stallen en gebruiksvoorwerpen gereinigd en ontsmet. Daarnaast wordt een gebied van minimaal 3 kilometer benoemd als beschermingsgebied en in een gebied van minimaal 10 kilometer wordt het toezichtsbeleid opgelegd. Dan gelden beperkingen op vervoer van dieren en transport van dierlijke producten en overige producten van en naar de boerderijen. Ook worden stallen ontdaan van vectoren. De vectoren zijn in dit geval insecten, die de belangrijkste bron van overdracht van het virus vormen.

Boer is verplicht lumpy skin disease te melden

Lumpy skin disease is een aangifteplichtige en bestrijdingsplichtige ziekte. Veehouders en hun dierenarts kunnen een verdenking melden aan het meldpunt dierziekten van de NVWA. Dat is 24 uur per dag bereikbaar.

De verspreiding van de ziekte in Europa is tot nu toe beperkt gebleven tot Griekenland en een aantal Balkan-staten.

Beheer
WP Admin