Rundveehouderij

Nieuws 17 reacties

Van Dam: fosfaatreductiedoel stoppersregeling niet gehaald

De beoogde fosfaatreductie van 2,5 miljoen kilo fosfaat via de stoppersregeling wordt niet gehaald. Dat verwacht staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Hij verwacht dat met de regeling maximaal 1,5 miljoen kilo fosfaat uit de markt gehaald zal worden. “Het restant van de reductiedoelstelling zal op een andere wijze binnen het fosfaatreductiepakket moeten worden gecompenseerd”, aldus Van Dam.

De tweede en laatste ronde voor de stoppersregeling voor de melkveehouderij is van 8 tot en met 14 mei open. De bedragen die stoppende melkveehouders voor hun vee kunnen krijgen zijn fors lager, zo blijkt uit de regeling die woensdag 26 april is gepubliceerd.

Premie per melkkoe € 730

Per melkkoe is de premie vastgesteld op € 730, voor een pink € 387 en voor een kalf € 168. In de eerste openstelling van de regeling werd € 1.200 per koe betaald. Van Dam kondigde eerder al aan dat de bedragen fors lager zouden zijn, mede door de grote belangstelling voor de regeling bij de eerste openstelling. De staatssecretaris verwacht dat de belangstelling voor de tweede openstelling beperkt zal zijn vanwege de lagere bedragen. De verwachting is dat per bedrijf maximaal € 15.000 premie verstrekt zal worden.

€ 10 miljoen van sector terug naar sector

In totaal is voor de tweede openstelling is € 5 miljoen beschikbaar. Extra budget dat vanuit de sector en vanuit de crisisgelden ingezet zou worden, wordt bij nader inzien toch niet ingezet omdat dit niet in lijn is met de staatssteunregels. De € 10 miljoen die de sector beschikbaar stelde, vloeit nu terug naar de sector, laat Kees Romijn van LTO Nederland weten.

Hij verwacht dat er toch zeker belangstelling zal zijn voor de tweede openstelling van de stoppersregeling. “Niet iedereen had erop gerekend dat de eerste openstelling zo snel vol zou zijn. Ondernemers die te laat waren, krijgen nu een tweede kans. Er is budget voor ongeveer honderd bedrijven”, aldus Romijn. Hij vindt het jammer dat de doelstelling van 2,5 miljoen kilo fosfaatreductie niet gehaald wordt met de stoppersregeling. “Dat was toch onze wens”, zegt hij.

Wijzigingen ten opzichte van eerste openstelling

In de nieuwe regeling zijn een aantal wijzigingen ten opzichte van de eerste openstelling. Bij de tweede openstelling geldt 26 april 2017, de datum van publicatie in de Staatscourant, als referentiedatum voor het aantal stuks melkvee en jongvee dat onder de subsidieregeling valt. Eerder was 1 oktober 2016 de referentiedatum, of de datum waarop de regeling werd opengesteld. Dat wordt nu gewijzigd, omdat er op 1 oktober bij veel bedrijven jongvee was uitgeschaard. Ook voorkomt de wijziging anticiperend gedrag.

Exportregels drachtig vee

De exportregels voor drachtig vee zijn aangepast, waardoor drachtige dieren geëxporteerd mogen worden tot een moment waarop ze bij aankomst op de bestemming op maximaal 90% van de dracht mogen zijn. Eerder mochten in de stoppersregeling drachtige dieren tot maximaal 5,5 maanden dracht worden geëxporteerd, dat wordt met de aanpassing ongeveer 7 maanden. Dieren die minder dan 5,5 maanden drachtig zijn mogen alleen naar een buitenlandse slachterij worden geëxporteerd als dit rechtstreeks vanaf het melkveebedrijf gebeurt, onder regulier toezicht van inspectiedienst NVWA.

Export van slachtrunderen die afkomstig zijn van een deelnemend melkveebedrijf vanaf verzamelcentra is niet toegestaan, omdat de controle op het drachtigheidsstadium van de runderen in deze centra in de praktijk niet uitvoerbaar is.

Laatste reacties

 • mtsjansens1

  oeps, planning afvoer vee gaan bijstellen. Onvoorstelbaar dat van Dam zijn doelstelling betreffende stoppersregeling laat varen !!!

 • a.t.herwijnen

  Niet de eerste keer dat hij zwalkt

 • koster

  waarom alweer een nieuwe datum? Doordouwen wordt de hele tijd beloond. Bah!

 • johanvm

  stel een stoppersregeling open voor varkenshouders

 • Peerke1

  Hijzelf gaat toch ook stoppen. Hoe groot is zijn eigen stoppersregeling als staatssecretaris???

 • koestal

  Hoe minder boeren ,hoe liever voor van Dam

 • Mfb

  Hoe meer stoppers hoe beter voor de blijvers maar als ze niet willen kun je ze niet dwingen. Dan zullen we allemaal wat meer moeten.
  Hier tegen aan blijven schoppen heeft geen zin. Denk na over hoe je het thuis gaat oplossen dit jaar en maak weer een plan. Dat geeft meer energie dan in het negatieve blijven hangen. :-)

 • farmerbn

  Boeren in het buitenland weten niet meer of ze moeten lachen of huilen. Meeleven doen we in ieder geval maar wat maken ze toch een bende in NL. Afspraken over geld worden niet nagekomen en regels over dracht verandert. Als je nu een koe mag exporteren tot 7 maanden dracht, waarom was dat eerst 5.5 maand? Wat is er veranderd in dit jaar zodat de termijn verlengd is of was die 5.5 maand zomaar gekozen en niet gebaseerd op feiten? Ze doen zomaar wat en dat is funest voor de boerenstand. Zielig, hoe je dat ook opvat.

 • a van Gerwen

  Het was de LTO die eiste dat alle aangemelde stoppers van de eerste ronde het volledige bedrag uitgekeerd zouden krijgen. Toen werd er al gewaarschuwd dat het budget onvoldoende zou kunnen zijn om voldoende fosfaat uit de markt te halen. Sterker nog, Romijn stond vroegtijdig te juichen dat het einddoel al bijna binnen handbereik was en dat een verdere korting dan 10 of 15% niet nodig zou zijn. Kijk waar we nu staan, het voerspoor rammelt , de stoppersregeling brengt minder op dan verwacht en er zijn ook nog verschillendé sectoren die buiten de regeling zijn gevallen.

 • wenfvandermeer

  ik begrijp het niet:
  maximaal aantal stoppers maar fosfaat reductie doel wordt niet gehaald ?

 • massan

  Ik begrijp het ook niet meer.
  Eén ding wordt steeds meer duidelijk. Het fosfaatreductieplan werkt niet.
  Zeker niet omdat Van Dam aanpassingen blijft doorvoeren.
  Hijzelf heeft gezorgd dat het fosfaatreductieplan nu al is mislukt.
  Ik hoop dat LTO dit ondertussen ook inziet en niet als een kip zonder kop Van Dam napraat.

 • veldzicht

  Maakt ook allemaal niks uit,ook al was het fosfaatreductieplan geslaagd dan verzinnen ze wel weer iets anders om die boeren(weg) te pesten.
  volgens linksnederland en de milieubeweging moet er immers 60 tot 70 %
  minder procuctie komen en dan natuurlijk alles biologisch.

 • John*

  misschien is er ook wel een groep die wel die tweede ronde af wil wachten? restanten voer opmaken, misschien nog een poos weidegang? nu de melkprijzen weer redelijk zijn met betere vooruitzichten op de opbrengsten van fosfaatrechten toch de kogel door de kerk.. Net zoals de enorme aanmelding voor fase 1 kan hier ook wel weer een verrassing uit rollen.

 • Gat

  De varkensboeren hebben een glimlach op hun gezicht goede prijzen en hebben ezels gevonden die dezelfde steen gestoten hebben. Flink groeien groter en meer dan buurman alle remmen los. Nu heeft overheid alle tijd nodig om koei boeren eigen vermogen afhandig te maken met maatregelen die hoop geld kosten en niks toevoegen. De varkensboeren staan nu minder in schijnwerpers dus die zijn koeienboeren heel dankbaar! En geen beleid is ook beleid

 • 344412

  Ook wel typisch dat Van Dam met weinig tegenzin verteld wat er níet lukt. Hij kan gewoon niet wachten tot de derogatie vervalt en de NL veestapel gedwongen wordt te krimpen, zoals zijn achterban graag ziet.

 • tlankhorst

  wenfvandermeer, nee ik begrijp het ook niet. Misschien kan iemand het hier uitleggen?!

 • massan

  Voor de tweede ronde van de stoppersregeling zal beperkt belangstelling zijn omdat de maximale steun ca. € 15.000 zal zijn; dit staat in de brief naar de tweede kamer.
  Dit staat in bovenstaand artikel dus niet juist vermeld.
  Een maximale steun van € 15.000 is erg weinig; dit zijn maar 20 gve.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.