Rundveehouderij

Nieuws 8493 x bekeken 7 reacties

Twee rechtszaken over fosfaatreductieplan in Den Haag

De Haagse rechtbank buigt zich volgende week twee keer over het fosfaatreductieplan voor de rundveehouderij.

Woensdag 12 april dient een kortgeding dat grondgebonden bedrijven, biologische bedrijven en groeiende bedrijven in de melkveehouderij aanspannen tegen het fosfaatverminderingsplan. Doel is de fosfaatreductieregeling buiten werking te stellen. Volgens Hekkelman advocaten en Linssen advocaten zijn er grote twijfels over de rechtmatigheid van de regeling die boeren verplicht een bedrag te betalen als hun veestapel groter is dan op 2 juli 2015. Ze hebben twijfels of de Landbouwwet wel als grondslag kan dienen voor het fosfaatverminderingsplan.

Rechtsgeldigheid fosfaatreductieplan vleesveehouders

Donderdag 13 april dient een proefproces dat advocatenkantoor Kneppelhout & Korthals aanspant over de rechtsgeldigheid van het fosfaatreductieplan voor vleesveehouders. De advocaten stellen dat de regeling te zwaar ingrijpt op de bedrijfsvoering en een inbreuk vormt op het eigendom van de vleesveehouders. Bovendien zijn de vleesveehouders – in tegenstelling tot de melkveehouders – niet betrokken bij het opstellen van het fosfaatreductieplan, waardoor zij hun bezwaren niet hebben kunnen verdedigen. Ook houders van overige runderen, zoals vetweiders, en zoogkoeienhouders hebben zich aangesloten bij het kortgeding tegen het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie is door het opnemen van het sectorplan in een ministeriële regeling verantwoordelijk voor het fosfaatreductieplan dat per 1 maart van kracht is.

Binnen twee weken uitspraak

Bij een kortgeding wordt doorgaans binnen twee weken uitspraak gedaan door de rechter. Afhankelijk van de uitspraak kan deze gevolgen hebben voor alle bedrijven in dezelfde categorie als de bedrijven in rechtszaken.

Laatste reacties

 • alco1

  Het zal mij benieuwen.
  Er zijn ook veels te veel "knel" gevallen.

 • gradje1966@

  Gewoon geen knelgevallen dan is de pijn voor ieder te dragen want anders komt de pijn bij een kleine groep boeren en die word dan hart gestraft door een groep
  harde groeiers en bio boeren

 • Schraar

  Ik hoop dat beide rechtszaken verloren worden want met het buiten werking stellen van het fosfaatreductieplan komt de derogatie in gevaar.
  Ik ben er van overtuigd dat voor de overgrote meerderheid behoud van derogatie meer voordelen heeft dan de nadelen die de fosfaatregeling heeft.

 • info313

  Biologische boeren mogen al nooit meer dan 170 kg N uit dierlijke mest gebruiken en vallen onder speciale wetgeving voor bio. Zij hebben dus geen derogatie en hebben verder ook aan hun bedrijfsvoering al veel grote beperkingen, lagere productie en hogere kosten. Nog geen 3% van de melkveebedrijven is bio en bio korten levert slechts 0,2 miljoen kilo fosfaat op. Als er meer omgeschakeld wordt naar bio wordt de fosfaatreductie vanzelf al bereikt. Het is buiten elke proportie om deze kleine groep die het juist anders aanpakt, ook mee te sleuren in het mislukte overheidsbeleid.

 • hooghoes

  Goed gezien schraar

 • jeannettedekker1

  Het is goed dat de rechter zich hier over buigt,komen ze er in ieder geval achter dat het allemaal nog niet zo eenvoudig is en dat de overheid er een zootje van heeft gemaakt met slechte spelregels. Een groot gedeelte word onevenredig zwaar gestraft en veel melkveehouders weten nog niet waar ze aan toe zijn.

 • a.t.herwijnen

  Lekker makkelijk om de bedrijven die niet meedoen aan derogatie en dus al beperingen hebben op hun bedrijf mee te trekken in de fosfaatwet. Laat degene die gebruik maken van de derogatie ook de lasten dragen. Bedrijven die al extra geïnvesteerd hebben in grond worden nu ook gestraft.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.