Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Foto: ANP RundveeNieuws

Toegang zuivel struikelblok bij handelsdeal met Japan

De besprekingen over de toegang voor zuivelproducten in Japan is het grootste discussiepunt in de handelsbesprekingen tussen Japan en de Europese Unie. Dat schrijft minister Liliane Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

De markttoegang voor landbouwproducten is in het algemeen het belangrijkste punt van discussie.

Duurzaamheid en dierenwelzijn

De Europese Unie heeft aangegeven dat een akkoord niet doorgaat als er geen extra toegang voor Europese zuivelexporteurs mogelijk is. Japan is met 24.000 ton kaas de belangrijkste exportbestemming voor Nederlandse kaas buiten Europa.

Duurzaamheid en dierenwelzijn zijn ook punten van bespreking. Ploumen zegt dat Japan zich bereid toont op die terreinen compromissen te willen sluiten.

Japan is na China de tweede handelspartner van de EU in Azië. De onderlinge handel vertegenwoordigde vorig jaar een waarde van ongeveer € 125 miljard. De EU hoopt vooral meer vlees, groente en fruit maar ook diensten naar Japan te kunnen exporteren. Andersom is de Japanse inzet meer markttoegang te krijgen voor haar auto’s en andere industriële producten. Voor de Nederlandse kalfsvleessector worden goede afzetmogelijkheden gezien in Japan.

Beheer
WP Admin