Logo: COFCO RundveeNieuws

Speculatie over deelname COFCO in Huishan

Het Chinese staatsconglomeraat COFCO onderzoekt de aankoop van een groot pakket aandelen in China Huishan Dairy.

Dit melden verschillende Chinese media. Concrete aanwijzingen voor zo’n actie zijn er niet. Ook zegt COFCO zelf niets. De bronnen die worden opgevoerd zijn anonieme zegslieden.

Huishans partner in kindervoedingsbedrijf Friesland Huishan – FrieslandCampina – volgt de ontwikkelingen, maar wil er verder ook niets over zeggen. FrieslandCampina wil ook niet vertellen of topman Roelof Joosten in China is of niet.

Twijfel over grondgebondenheid

De zuivelonderneming is er veel aan gelegen om de melkaanvoer voor de nieuwe fabriek in Xuishui veilig te stellen. Daarvoor is de melk afkomstig van de melkveebedrijven van Huishan in de provincie Liaoning cruciaal. FrieslandCampina sloot in 2014 een overeenkomst met dit bedrijf, omdat China Huishan Dairy het vrijwel enige grotere zuivelbedrijf met een grondgebonden melkproductie is in China. Dat was tenminste de claim. Juist over die grondgebondenheid is in de afgelopen maanden steeds meer twijfel gerezen. Het is iets dat ook het imago van de Chinese kindervoeding van Friesland Huishan (merk Dutch Lady) kan schaden.

Beheer
WP Admin