Rundveehouderij

Nieuws 13 reacties

‘Onnodig milieubeleid kost 13 cent per kilo melk’

Onnodig milieubeleid kost de melkveehouderij 13 cent per kilo melk, een derde van de melkopbrengst, en dat bedrag dreigt op te lopen.

Allemaal doordat berekende milieugevolgen van agrarische activiteiten niet worden geverifieerd aan de hand van metingen.

Dit zei voorzitter van de stichting Mesdag-Zuivelfonds NLTO Jan Cees Vogelaar op de jaarvergadering van zuivelhandelsorganisatie Gemzu.

Zo kost het ammoniakbeleid de melkveehouderij € 300 miljoen per jaar en het nitraatbeleid € 900 miljoen per jaar. Nog te nemen klimaatmaatregelen dreigen een extra € 500 miljoen te kosten, aldus Vogelaar.

‘De landbouw wordt gewoon belazerd’

Uit studies die het Mesdagfonds heeft uitgezet bij diverse instituten in zowel Nederland als in het buitenland (volgens Vogelaar nodig voor een frisse, onbevooroordeelde blik), blijkt dat de meeste kosten en achterliggende maatregelen onnodig zijn, en ‘wordt de landbouw gewoon belazerd’.

Ammoniakbeleid

Een voorbeeld is het ammoniakbeleid. Eerst gingen de bossen zogenaamd dood van de zure regen, veroorzaakt door de landbouw. Daarna was het de droge depositie en nu wordt ‘vermesting’ vanuit de landbouw aangewezen als oorzaak. Het Planbureau voor de Leefomgeving wil dan ook alweer verdere maatregelen, om de veestapel te laten krimpen. Want de rekenmodellen wijzen uit dat de ammoniakeffecten wel afnemen, maar nog niet genoeg. Simpele metingen van de ammoniakconcentraties in de lucht – uitgevoerd door andere dan de beleidsbepalende instituten – wijzen ondertussen uit dat de ammoniakconcentraties door de jaren heen nauwelijks zijn veranderd. Volgen Vogelaar aanleiding genoeg om eens buiten de landbouw te gaan zoeken naar oorzaken.

‘Water van buiten de landbouw wordt met een andere maatstaf beoordeeld’

Hetzelfde probleem speelt volgens Vogelaar bij het waterkwaliteitsbewijs. Boeren krijgen op grond van allerlei berekeningen de schuld van de vervuiling, terwijl metingen uitwijzen dat de grootste problemen zich voordoen in de kuststrook, waar zoute kwel opwelt. Bovendien wordt water van buiten de landbouw met een andere maatstaf beoordeeld. Vogelaar: “Water dat in Flevoland vanuit een natuurgebied wegvloeit, wordt anders beoordeeld – volgens ruimere normen – dan water van boerenland. Waterschappen weten dat, maar zwijgen daarover. In West-Nederland gaat het net zo”, weet Vogelaar.

Hij riep de hele zuivelketen op om te helpen de leugens over de landbouw te bestrijden en zo ook de kosten in de keten te verlagen. LTO Nederland en de NZO staan vooralsnog niet te trappelen, weet Vogelaar ook.

Laatste reacties

 • deB.


  Vreselijk belazerd, en het ergste is dat wij ons verschrikkelijk beet laten nemen, door al die waanzinnige bureaucratie!!!!

  Het is een keer, tot hier en niet verder met die stadse onzin!

 • parnas

  Zal er dan nu toch eens iemand wakker worden?
  Wie gaat dit de politiek eens vertellen?
  Meneer Vogelaar schuif ook eens even bij formateur Schippers aan de tafel en doe
  daar eens de waarheid uit de doeken. Kan toch niet zo zijn dat de landbouw altijd alles op de schuld krijgt.

 • ghsmale

  we zijn en blijven, een makkelijke pispaal

 • agratax(1)

  Als bovenstaande beweringen kloppen en ik twijfel daar niet aan, dan is het duidelijk "De activiteit met de -gouden eieren- moet weg gepest en daar zal de Grachtengordel zijn uiterste best voor blijven doen. Als de 13 eurocent klopt, dan zijn onze melkveehouders dief van eigen bankrekening als ze hier blijven melken voor winsten van anderen. Nederland denkt alleen te kunnen leven van HANDEL en de leiders zien iedere productie activiteit als een vorm van tijdverdrijf die doorgaans ook nog vervuild en door dit laatste is het een pracht melkkoe voor de handel en overheden.

 • oorspronkelijk

  zoals het hier staat is de sector onrecht aangedaan.
  mijngeloof in de goede bedoelingen van mensen en instituten zorgen voor twijfel
  nog steeds verandert de veeteelt
  grotere bedrijven (grotere concentratie)
  minder uren beweiding (beweiding telt lagere emissie)
  mestfraude (Daarom geen reëel beeld)
  Aanvoer van eiwit of vervangende ureum in voer.
  warmere zomers dus bij uitrijden meer emissie.
  in mij beleving is dit een tendens sinds 1986 maar ook de oorzaak ??
  ik weet het niet.
  wie serieus genomen wil worden dient ook een ander respectvol te aanhoren

 • Trot

  staat op de verkeerde plaats dit moet ook buiten de de sector verteld worden

 • alco1

  Juist ja. We worden belazerd!
  Iedereen weet dat er wat aan de hand is met het milieu.
  Er zogenaamd iets aan doen door de landbouw als veroorzaker aan te wijzen zet geen zoden aan de dijk.
  De mens zelf met zijn luxe is de oorzaak, maar daar iets over te zeggen scoort niet.

 • deB.

  Alleen om meer stikstof ruimte te krijgen, voor infra, uitbreiding vliegvelden etc etc!!

  Daar is het om te doen, en daar moet onze gezonde bedrijfs kringloop voor boeten en wijken

  Te zot voor woorden, laat iedereen zelf zijn vreten maar gaan verbouwen!
  Dan wordt men pas wakker
  Wij moeten er een keer gewoon mee stoppen, winkels leeg....

 • magerehein

  Van de NZO hoeft de nederlandse melk leverancier ook inderdaad niets te verwachten.Deze heeft slechts een belang en dat is melk in de fabrieken voor weinig of voor niets. Als het niet voor niets komt verzin je maar een regeling waardoor dit toch nog weer afgedwongen kan worden.Want fatsoenlijk uitbetalen zonder ordinair in andermans loon te gaan zitten graaien kunnen we al jaren niet meer.(superheffing,gve reductie plan etc etc)Verder komt er dan nog een kapstokje van het NZO voor milieu activisten en andere salon hippies waar deze hun proefballonnetjes zien verwezelijkt in duurzaamheids toeslagen waar voor de getroffen ondernemers bakken met geld bij moet.Tzum kotsen

 • veldzicht

  Dat wist iedere boer allang dat ze vreselijk worden belazerd door de linkse politiek en de vele milieu en dier actiegroepen.Als je zo,n Jesse Klaver hoort
  zwetsen over de landbouw denk je nu echt dat die snotneus ook maar flauw benul heeft waar hij het over heeft.over Thieme zullen we het dan maar niet meer hebben.

 • NASJO

  Jan Cees, je hebt helemaal gelijk maar hoe krijgen we het gelijk aan onze kant ....
  Het is zo gemakkelijk mee te eten uit de ruif. Onze zeggenschap uitdragen en een luisterend oor vinden is waardevol. De waarheid mag gezegd worden!

 • polsbroek

  Het probleem is , wij zijn politiek gezien niet interessant Ze kijken alleen hoe ze de volgende keer meer stemmen kunnen vergaren. En als ze er een van een andere partij onderuit kunnen halen is dat een feest ba wat een volk

 • polderzon

  Goh, komen Jan-Cees zijn vakbondsroots toch weer naar boven!!!
  he he eindelijk!!
  Frank van Pelt

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.