Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Melkveehouderij sluit 2016 af met negatieve marge

De melkveehouderij heeft in 2016 een negatieve marge van € 1,66 per 100 kilo melk als eindresultaat.

Dat meldt Alfa Accountants en Adviseurs in de brochure Cijfers die Spreken. De negatieve marge ontstaat bij een kritieke melkopbrengst van € 32,72 tegenover de ontvangen melkopbrengst van € 31,06 per 100 kilo melk.

Het is voor het tweede jaar op rij dat de marge negatief is. De vijf jaren ervoor was de melkopbrengst nog wel hoger dan de kritieke melkopbrengst. De negatieve marge van € 1,66 per 100 kilo melk betekent voor het gemiddelde bedrijf met ongeveer 100 melkkoeien een tekort van € 14.000 aan liquide middelden.

Opmerkelijk is dat de melkveehouderij de kritieke melkopbrengst (kostprijs) heeft weten te drukken met bijna € 6 per 100 kilo melk ten opzichte van 2014.

Alfa positief in prognose

In de prognose is Alfa positief gestemd. Bij gelijkblijvende kosten en een hogere melkopbrengst van € 34,50 wordt een reserveringscapaciteit van gemiddeld € 8 per 100 kilo melk verwacht. De marge neemt dan met € 3,44 toe naar gemiddeld € 1,78 per 100 kilo melk. De verwachte melkopbrengst kan per zuivelonderneming verschillen. Voor veehouders die leveren aan ondernemingen die de laatste drie jaar onder gemiddeld hebben betaald, kan dat resulteren in een verwachte melkprijs die € 2 a € 3 per 100 kilo melk lager uitvalt.

Met de verwachte melkprijstoename en gelijkblijvende kosten komt de reserveringscapaciteit van de melkveehouderij overeen met de gewenste € 8 per 100 kilo melk. Over 2016 kwam de melkveehouderij niet verder dan € 4,82 per 100 kilo melk. De reserveringscapaciteit is nodig voor aflossing, vervangingsinvesteringen en marge en bepalend voor het perspectief van het bedrijf.

Foto

 • De lage melkprijs in 2016 zorgde voor negatieve marges.

  De lage melkprijs in 2016 zorgde voor negatieve marges.

Laatste reacties

 • Koen Franken

  Is inderdaad opmerkelijk te noemen dat de kritieke met maar liefst 6 euro is gezakt . Wat is er dan toch veel blijven liggen in de voorgaande jaren . Gewoon de kritieke opbrengstprijs totaal uit het oog verloren naar mijn idee .

 • dcjdejong

  Dat de kosten per liter in 2016 gezakt zijn vind men knap ondernemerschap. IK had verwacht dat Alfa slimmer was. Er zijn de laatste 2 jaren veel zaken niet uitgevoerd omdat er geen geld voor was. Onderhoud machine's/ gebouwen ,bemesting graslandvernieuwingerd etc.
  Als de melkprijs 8 cent stijgt voorspel ik een kostenstijging van 5 cent minimaal.

 • 344412

  Inderdaad, niks doen wat geld kost kan je niet lang volhouden.

 • farmerbn

  Ik heb wel eens een boekhouder gehad die zei, ' als je voor 3.000 euro minder voer had gekocht dan had je 3.000 euro meer verdiend'. Die kan zo naar Alfa.

 • Fredrika

  Waarom zet Alfa/Boerderij de kostprijs online zodat de hele wereld kan meekijken?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.