Rundveehouderij

Nieuws 16 reacties

Investering in dure fosfaatrechten nekt laatste koe

De marginale koe levert gemiddeld genomen niets op. Het zijn vooral de kosten voor fosfaatrechten die daarin cruciaal zijn.

Dat becijfert Alfa Accountants en Adviseurs in de brochure Cijfers die Spreken.

Een marginale koe is het toevoegen van een koe aan de bestaande koppel. Die levert extra geld op uit melkinkomsten. Alfa becijfert rond de € 1.000 per koe aan extra kasstroom. Daartegenover staat dat de kosten voor deze laatste koe echter ook hoog zijn.

Cruciaal daarin is de extra aflossing van fosfaatrechten. Alfa neemt als uitgangspunt € 150 per kilo fosfaat en een aflos- en afschrijftermijn van vijf jaar. De marktprijs ligt nu op ongeveer € 100, maar vanwege de verwachte afschrijfbaarheid hanteert het accountantskantoor een plus van 50 %. De markt zal uiteindelijk de prijs bepalen.

Bedrijven met een intensiteit van circa 16.000 kilo melk per hectare zullen voor deze koe alle voer (ruwvoer en krachtvoer) moeten aankopen. Al vanaf een intensiteit van circa 13.000 kilo melk per hectare zal ook alle mest van de extra koe moeten worden afgezet. Als de uitbreiding met een koe ook nog extra grond vraagt in het kader van grondgebondenheid komen er nog eens kosten bij.

In het minst gunstige scenario levert de extra koe een liquiditeitsmarge van min € 718, terwijl voor de gemiddeld aanwezige koe nog plus € 42 overblijft. Ook als er geen voer aangekocht hoeft te worden, geen mest afzet en extra arbeid nodig is, blijft de € 1.000 kasstroom onvoldoende om de extra aflossing in vijf jaar te realiseren bij een prijs van € 150.

Laatste reacties

 • deB.


  Wat een ballen sector!!

  Bij geen mestafvoer en voeraankoop, is er geen geld voor fosfaatrechten.....TRIEST
  Hier geen opvolging gewenst, in zo'n rotte wereldje, waar een ieder dik aan verdiend, behalve de boer zelf!

 • landboer

  Betekend gewoon dat 150/kg P veeeel te veel is!

 • H.vanHerwijnen

  50/kg is ook nog teveel. Vergelijk met prijs varkensrechten, levert maximaal 15/kg op!!

 • gvleemingh1

  Onzinnige discussie die alleen over uitgangspunten kan gaan, niet over feiten.

 • eg wel

  In het eerste jaar van het melkquotum was 1 gulden / liter ook veel te veel.
  10 jaar later werd er ruim 4 maal zoveel betaald.
  Als het aftrekbaar wordt lijkt geen prijs te hoog, we willen tenslotte geen belasting betalen!!

 • John*

  gewoon weer zoetjes aan elk jaar een of twee koeien erbij net zoals voor het einde quotum betaald van belastinggeld. (wat nu de verkoper aan de belastingdienst geeft). Heb dat altijd mooi gevonden aan de melkveehouderij die geleidelijke groei.

 • schooteind1

  Die opmerking van 150 euro is natuurlijk nergens op gebasseerd. Het lijkt wel alsof Alfa vooral de belangen wil behartigen van stoppende boeren. Blij dat ik geen klant ben van die club. Volgend jaar komen er veel fosfaatrechten op de markt; van de 500 stoppende boeren. Bovendien zal, naar alle waarschijnlijkheid, het bex voordeel meegenomen mogen worden zodat er van een echte koienreductie voor de meeste collega's geen sprake hoeft te zijn. En kijk eens om je heen hoeveel boeren er zijn van pakweg onder de 40 jaar. Effe kalm aan doen en de prijs zakt vanzelf. Kortom laat je niet gek maken door allerlei makelaars en commerciele partijen die de prijs proberen omhoog te praten, alleen voor eigen gewin.

 • alco1

  Beleid moet er zijn voor de blijvende boer.
  Maar zoals het nu gaat is de stoppende boer spekkoper.
  Dat onze economie afhankelijk is van die blijvende boer is een punt wat vaak vergeten wordt en de werkgelegenheid die het met zich meebrengt snappen velen ook niet.

 • jhp

  Vanaf 16000 kg melk/ha ruwvoer moeten kopen voor de extra koe en vanaf 13000 kg melk/ha alle mest van die extra koe moeten afvoeren???? Niet bepaalt reclame voor een agrarische boekhouder.

 • Mfb

  @ eg wel: Quotum is ook altijd te duur geweest. Er wordt wel veel gezegd dat als je niet gekocht had was je geen boer meer maar de financiering per geproduceerde liter is nog nooit zo hoog geweest als nu en nu er geen afschrijving meer op melkquotum is betekent dat dus en aflossen en belasting betalen van dezelfde winst. En dan moet je er zelf ook nog van eten...

 • eg wel

  @Mfb,
  In 2003 is bekend gemaakt dat het quotum er in 2013 af zou gaan.
  Als je na deze datum koopt moet je in een kortere tijd aflossen.

  Het zal toch vraag en aanbod worden wat de prijs gaat bepalen. Hoe meer belasting je moet betalen hoe voordeliger de fosfaat rechten worden.

 • landboer

  eg wel het verdienmodel is nu totaal anders dan toen. Een (mrij) kalf bracht hier 600 gulden op, een koe 2000 ,grond huren? Men was blij dat je van hun wilde huren! Krachtvoer kostte zo weinig dat het van de opbrengst van het kalf betaald kon worden. Dus als je het quotum maar had was (bijna) alles winst...

 • eg wel

  @landboer,
  Productie per koe is gestegen van 6000 naar 8500.
  Bedrijfs grote toegenomen van 50 koeien naar 90.
  blauw stierkalf nu 300 euro.
  Dat de kosten/liter toegenomen zijn, wil niet zeggen dat de opbrengsten per bedrijf gedaald zijn.
  Als de prijs/liter stijgt naar +/- 40 cent, worden de stallen in rap tempo weer gevuld en zal de prijs van fosfaat rechten stijgen.

 • @eg wel; waarom zijn de bedrijven gegroeid in omvang? En zal dit ook doorgaan ?. 30 jaar geleden beurde je dezelfde melkprijs, terwijl alle kosten zijn gestegen door inflatie. Dus moeten er meer koeien gemolken worden om die kosten te drukken/betalen. Dus het verdienmodel is wel degelijk veranderd. Waarom is de melkprijs eigenlijk niet mee gestegen met de inflatie? Een grote fout vd coöperaties en dat gaat niet meer veranderen.. dus meer koeien houden per V.A.K.
  En minder overhouden voor privé.

  Grote bedrijven met halfvolle stallen zullen wel fosfaatrechten moeten kopen. Helemaal als er voor meer dan €3000 per koeplaats is gebouwd.
  Succes

 • leo,s vriend

  @20.49, Waarom is de melkprijs eigenlijk niet mee gestegen met de inflatie? Een grote fout vd coöperaties en dat gaat niet meer veranderen..

  Hoezo? lijkt me toch dat ALLE zuivelverwerkers in de EU relatief dicht bij elkaar zitten qua melkprijs,( gerelateerd aan kostprijsniveau per land) en dan is het de schuld van de coöperaties?

 • eg wel

  @ 20.49,
  Bedrijven moeten idd groeien om de kostprijs laag te houden (dat geld voor alle sectoren), er is tenslotte ingezet op de vrije markt werking.
  Er bestaat echter ook nog zoiets als ambitie, (meer grond, en een grote trekker), wat dat betreft zijn Nederlandse boeren wereldwijd koploper.
  Naast de afvallers zijn en blijven er ook groeiers, die net als in het melkquotum tijd het quotum, nu de fosfaatrechten gaan opkopen.
  Dat de kosten per liter gestegen zijn is een feit, dat wil echter niet zeggen dat het verdienmodel verandert is.

  Prettig weekend.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.