Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Ieren willen volle EU-zuivelsteun behouden

De Irish Farmers Association (IFA) wil dat de € 30 miljoen die de EU bespaart doordat er niet voldoende belangstelling was voor de melkreductieregeling toch naar de melkveehouderij en zuivelsector gaat.

IFA heeft minister van landbouw Michael Creed op het hart gedrukt dat samen met zijn collega’s op de agenda voor de Landbouwraad te zetten.

Brussel heeft vorig jaar € 150 miljoen uitgetrokken voor steun aan melkveehouders die hun productie tijdelijk verminderen. Volgens IFA is duidelijk geworden dat 80% van de geplande reductie is gerealiseerd, zodat er € 30 miljoen van het budget overblijft. De Europese Commissie wil dat geld terugstorten in de algemene pot, maar IFA keurt dat af.

Meeste geld kwam van superheffing

“We moeten niet vergeten dat het meeste geld in de regeling afkomstig was van de enorme superheffing van € 870 miljoen in het laatste jaar van de melkquotering. Ik dring er daarom bij minister Creed op aan om ervoor te zorgen dat die € 30 miljoen beschikbaar blijft. Dat geld is hard nodig omdat het herstel in de sector broos is, zoals de Commissie zelf erkent”, zegt Sean O‘Leary, voorzitter van de sectie melkveehouderij bij de Ierse bond.

Beheer
WP Admin