Zware klap voor zuivel op GDT-veiling RundveeNieuws

Zware klap voor zuivel op GDT-veiling

De zuivelnoteringen hebben een zware klap opgelopen op de Global Dairy Trade-veiling van Fonterra.

De notering voor vollemelkpoeder, goed voor 50% van het veilingaanbod, kelderde met 12,4%. De notering voor mageremelkpoeder, het tweede product, ging met 15,5% onderuit.

Prijsdaling geen verrassing

Een stevige daling van de GDT-veiling werd al verwacht, want Fonterra zou meer product aanbieden, terwijl in de voorbije weken ook duidelijk was geworden dat de Nieuw-Zeelandse melkproductie verder opveert dan eerst gemeld. De Dairy Associaton of New Zeeland had dat ook al gemeld. Ook een rol speelt dat China inmiddels weer minder product koopt.

Gevolg hiervan zijn dus dalende prijzen, en nog sterker dan verwacht. De veilingindex als geheel ging dinsdag met 6,3% omlaag.

Notering boter wel omhoog

De enige producten die nog wel extra geld opbrachten ten opzichte van de vorige veiling, waren boter (+1,2%) en karnemelkpoeder, maar het laatste product heeft nauwelijks gewicht in de markt.

Bij de poeders daalden de noteringen het sterkst bij de contracten voor levering op korte termijn. De noteringen voor levering in juli en augustus, wanneer Nieuw-Zeeland nauwelijks meer produceert, daalden minder sterk. Opvallend was verder dat bij de mageremelkpoeders helemaal geen Europees product meer werd verkocht. De notering voor mageremelkpoeder uit de EU nadert al snel weer het interventieniveau.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin