Rundveehouderij

Nieuws 8021 x bekeken 17 reacties

Van Dam: eerst nadenken, dan pas wet weidegang

Een wettelijke borging van de weidegang komt er niet voordat eerst de voor- en nadelen daarvan zijn bekeken. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam in reactie op de aangenomen motie van de Partij voor de Dieren (Esther Ouwehand), waarin om een wettelijke borging van de weidegang wordt gevraagd.

Van Dam houdt vast aan de motie Bashir, Voorman en Belhaj (SP, GroenLinks, D66) die vraagt om een wettelijke borging, als de doelstelling van 80% weidegang in 2020 niet wordt gehaald.

Voorkeur voor vrijwillige weidegang

Van Dam laat onderzoeken hoe weidegang kan worden gestimuleerd en welke rol de overheid daarbij kan spelen. Hij heeft de voorkeur voor vrijwillige weidegang, aansluitend bij het convenant weidegang dat is ondertekend door tientallen betrokken partijen, waaronder de melkveevakbonden en de zuivelindustrie.

De staatssecretaris heeft Wageningen University & Research en het Centrum Landbouw en Milieu opdracht gegeven de opties voor stimulering van weidegang te onderzoeken. Hij gaat ervan uit dat de uitkomsten daarvan voor de zomer beschikbaar zijn.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als politicus moet je toch altijd eerst nadenken voordat je een wet maakt?

 • koestal

  De motie was snel aangenomen,daar was niet zo lang over nagedacht

 • alco1

  Waar men eerst moet nadenken is "respect".
  En dat betekend voor de meeste Kamerleden.
  Je niet ergens mee te bemoeien waar je geen verstand van hebt

 • ...............

  Daarvoor zitten ze in de politiek. Vroeger werd je boer als je niks kon, nu ga je in de politiek.

 • Jan-Zonderland

  Hij had die opdracht die hij aan Wageningen heeft gegeven beter aan mij kunnen geven voor half geld. Dan had ik het resultaat van dat onderzoek gelijk kunnen geven: + 5 cent per liter voor weidemelk. Probleem opgelost

 • Peerke1

  In de politiek maakt het niet uit als ze je naam maar vaak genoeg laten horen in de media. Hoe vaker ze je naam laten horen des te beter schoor je in de cijfers.

 • alco1

  @Zonderland. Waarom +5 cent.
  Als het beter is voor de koeien, worden ze toch vanzelf wel naar buiten gedaan?
  En begin nou niet weer over het imago.
  Dit wordt echt niet verbeterd doordat er grote koppels lopen.
  Ot en Sien beeld voldoet wat dat betreft al.
  Echter wordt er naar de consument toe met de uitlaat dagen, nota bene door onze eigen LTO en Zuivel een verkeerd beeld afgegeven.
  Daarmee wordt toch de gedachte bijgebracht dat het in de stal een crime is.
  En Zonderland. 80% weidegang 5 cent, betekend voor de opstallers 20 cent minder, want uit de markt komt het extra niet meer.

 • mr

  Wur en clm...... Ik weet de uitkomst al.

 • MKRouveen1

  @alco1 Hogere grasopbrengst en nauwkeurig kunnen voeren is vaak de reden dat koeien binnen blijven, welzijn komt daarna pas. En weiden moet ook bij je bedrijfsvoering en verkaveling passen; sommigen zullen het nooit kunnen ongeacht weidepremie. Maar een weidepremie van 5ct kan het ook economisch aantrekkelijk maken de koeien naar buiten te doen. Nu wordt er nog best aardig geweid, maar het wordt wel anders als er helemáál geen koeien meer buiten lopen. Dus laten we niet weer achteraf pas bijsturen, maar nu zorgen dat de huidige koers kan worden voortgezet.

  Ik zit langs de A28 en we hebben 's zomers veel fietsers die graag even stoppen om naar de koeien of pinken te kijken. Je kunt imago niet zomaar terzijde schuiven, het speelt ongemerkt toch een belangrijke rol.

 • alco1

  @Rouveen. Nauwkeurig kunnen voeren IS welzijn.
  Maar laat wel zijn. Ik ben ook voor weiden, maar niet met een controlerende instantie in je nek.
  Daarnaast moeten we ons afvragen hoe de consument reageert op grote koppels.

 • MKRouveen1

  @alco1. Nauwkeurig voeren is productie en efficiëntie. Welzijn heeft in mijn optiek te maken met de leefomgeving voor de koe.

  Het mooie aan de weidepremie is juist dat het boeren prikkelt de koeien vrijwillig te weiden en dus inderdaad zonder controlerende instantie in je nek (m.u.v. checken of de weidepremie gegrond is - dat is nodig gebleken door pretenders). Wat dat betreft zullen we Van Dam niet missen, maar dat hij na wil denken en de veehouders de kans wil geven het zelf op te pakken alvorens zaken te verplichten staat hem te prijzen.

 • oorspronkelijk

  beste koeien fluisteraars
  hebben deze mensen in praatgroepen met koeien hun visie op gedaan
  als je koeien bewerkte humane voeding wil geven
  kom je met veel weiden melk te kort
  dus praten jullie waarschijnlijk vooral met jezelf

 • Jan-Zonderland

  @Alco, waar in mijn reactie lees jij "imago" ?
  Over het welzijn mbt opstallen of weiden kun je discusieeren "until the cows come home" zoals ze hier zeggen, dat kan elke induviduele boer het beste zelf uitmaken.
  Maar het schijnt dat het grote publiek toch graag ziet dat de koeien buiten lopen. Welnu, dat kan geregeld worden maar er hangt gewoon een prijskaartje aan: 5 ct per liter die EXTRA betaald zal moeten worden en anders veranderd er gewoon niks. Klaar punt uit. Dat moet het uitgangspunt zijn. Er is geen mens die extra werk wil doen zonder beloning dus waarom verwacht men dat van een koeienboer wel ?

 • alco1

  @Jan. Nu zeg je het zelf: "Het grote publiek......... Dat IS het imago verhaal.
  Wij willen allen zelf graag koeien buiten zien, maar zit het publiek te wachten dat het zwart ziet van de koeien? Qua imago kon dat nog wel eens tegen je gaan werken.

 • Heb eerbied voor de boerenstand, zij zijn de architecten van het platteland

 • WGeverink

  Bij ons in de winkel kost de melk op dit moment voor iedereen $4.49 voor de 4 liter jugs met 2%vet. Jullie maken het jezelf erg moeilijk door het afvullen van verschillende pakken melk uit een en dezelfde tank en dan het ene pak verkoopt voor 69 cent en de "meer kruidenmelk" of hoe die hele "bijzondere" melk mag heten voor 1.10 Euro per liter. Verder ben ik het helemaal met Jan eens dat als de burger de koeien graag buiten ziet lopen ze er vast niet op tegen zijn dat de boer een stuiver bovenop zijn melkprijs krijgt. Voor niks gaat de zon op.

 • koestal

  In de dierentuin moet je ook betalen om te kunnen kijken,en hier wordt de boer met koeien op stal verplicht om te betalen,hier wil de burger gratis koeien kijken en hier in de dierentuin Emmen betaalt de bezoeker 75 Euro voor een dagje kijken

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.