Vleesvee. - Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Proefproces vleesveehouders tegen fosfaatreductieplan

Vijftig individuele vleesveehouders starten een juridische procedure tegen de Regeling fosfaatreductieplan 2017, geïnitieerd door het Rotterdamse advocatenkantoor Kneppelhout & Korthals.

Het proefproces moet uitwijzen of de eisen die binnen de omstreden fosfaatregeling aan vleesveehouders worden gesteld, rechtsgeldig zijn.

Voor het proefproces hebben verscheidene partijen zich aangesloten; niet alleen vleesveehouders, maar ook houders van overige runderen, zoals vetweiders en zoogkoeienhouders, zo meldt het advocatenkantoor.

Referentiesituatie

De referentiesituatie was oorspronkelijk vastgesteld op 15 december 2016. In een brief van 17 maart heeft de staatssecretaris van Economische Zaken daarom aangegeven dat vleesveehouders ook voor een andere referentiesituatie kunnen kiezen.

Knelpunten voor vleesveehouders

Deze aanpassing is echter niet afdoende voor vleesveehouders. De regeling blijft op een aantal punten knellen. Op 1 maart jl. is de regeling in werking getreden waardoor er nu al gedupeerden zijn die een boete staat te wachten. Kneppelhout & Korthals stellen dat de regeling te zwaar ingrijpt op de bedrijfsvoering en een inbreuk vormt op het eigendom van de vleesveehouders. Het advocatenkantoor eist daarom in een kort geding om de regeling voor deze sector buiten toepassing te laten.

Beheer
WP Admin