Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Goede communicatie belangrijk voor vermindering antibioticagebruik

Goede communicatie tussen veehouders en dierenartsen helpt bij het verminderen van het antibioticagebruik. Dat blijkt uit promotieonderzoek van David Speksnijder aan de Universiteit Utrecht, zo meldt Veearts.nl.

Speksnijder keek naar factoren die een rol spelen bij het voorschrijven van antibiotica door dierenartsen, en welke mogelijkheden er zijn om antibioticagebruik in de veehouderij terug te dringen.

Dierenartsen staan regelmatig voor een dilemma. Ze worden door veehouders gevraagd zieke dieren te behandelen, wat een stimulans kan zijn om antibiotica voor te schrijven. Tegelijkertijd voelen dierenartsen ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid om terughoudend te zijn met antibiotica.

Sterke verschillen in opvattingen

Ook vond Speksnijder dat de opvattingen van dierenartsen over het risico van antibioticagebruik bij dieren op de volksgezondheid sterk verschillen, en dat kan al dan niet voorschrijven van antibiotica beïnvloeden.

Gestructureerde samenwerking

De adviezen die dierenartsen geven om dieren gezond te houden worden in de praktijk maar in beperkte mate opgevolgd. Dit kan beter worden als de adviezen duidelijk uitgelegd worden en meer afgestemd zijn op de behoefte van de veehouders. Uit een veldstudie blijkt dat een gestructureerde samenwerking tussen dierenarts, veevoerleverancier en veehouder, invloed heeft op het verminderen van antibioticagebruik, zonder dat de diergezondheid daaronder lijdt.

Beheer
WP Admin