Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Geurts: handhaving fosfaatreductieplan uitstellen

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt dat staatssecretaris Van Dam snel met een oplossing moet komen voor startende melkveebedrijven in het fosfaatreductieplan.

Omdat nog niet alle bedrijven hun fosfaatreferentie hebben ontvangen van RVO.nl, vraagt Geurts aan Martijn van Dam, staatssecretaris van Economsiche Zaken, om de handhaving van het fosfaatreductieplan voorlopig uit te stellen.

‘Faillissement dreigt voor startende bedrijven’

Startende bedrijven dreigen volgens Geurts failliet te gaan door de verplichte reductiedoelstellingen in het fosfaatreductieplan, omdat er voor hen op dit moment geen knelgevallenregeling is of een mogelijkheid om fosfaatrechten bij te kopen. De bedrijven hebben een fosfaatreferentie van 2 juli 2015, toen ze nog in opstart waren, en moeten nu hun veestapel met 40% reduceren. Dit kunnen de bedrijven volgens Geurts financieel niet dragen.

‘Het norme verlies van hun inkomsten heeft tot gevolg dat zij geen voer meer kunnen betalen voor hun dieren’

“Het enorme verlies van hun inkomsten heeft tot gevolg dat zij geen voer meer kunnen betalen voor hun dieren, en uiteindelijk een bord in de tuin moeten zetten. Voor hen lijkt er op dit moment geen andere uitweg”, schrijft Geurts in een open brief aan de staatssecretaris, waarin hij vraagt om zo snel mogelijk na de installatie van de nieuwe Tweede Kamer met het dossier aan de slag te gaan.

Geurts vraagt Van Dam via Kamervragen om zijn algemene bevoegdheid in te zetten om de getroffen bedrijven te helpen. Ook wil hij weten of er een mogelijkheid is dat bedrijven die tussen 2 juli 2015 en 1 maart 2017 grond hebben aangekocht en daarmee grondgebonden zijn geworden te zien als grondgebonden onder de ministeriële regeling.

Laatste reacties

 • Janbloemert

  1 dag voor de verkiezingen nog even proberen om wat stemmen bij de sgp weg te halen..

 • parnas

  Meneer Geurts. De bedrijven die de laatste jaren een vermogen superheffing hebben betaald zijn spekkoper in dit hele fosfaat circus. Degene die na afschaffing van melkquotum wilden groeien door eigen aanwas en die ook na 2 juli allemaal pinken lieten afkalven kunnen deze nu allemaal weer afvoeren. Allemaal keuzes die versschillende mensen hebben gemaakt. Iedereen heeft grote problemen om rond te komen. Het grootste probleem is dat er met fosfaatnormen wordt gerekend die niet op waarheid berusten. 1.5 terwijl in bijna nog geen 1 inzit. Als men met eerlijke getallen gaat rekenen is er waarschijnlijk geen overtreding van fosfaat plafond. Dat is het eerste wat uitgezocht moet worden als U in de regering komt.

 • Hr19

  Een boer die verder wil stemt SGP.

 • wmeulemanjr1

  Cda, eerst er ongeveer mee instemmen, daarna overal weer omheen draaien en weer willen veranderen, wat heb je nu daaraan, maar ja t'is verkiezing
  En wat is het verschil tussen gestarte bedrijven en iemand die fors is gegroeid in een bestaand gebouw?, voor beide is de maatregel niet juist.

 • Jan van het Zand

  Wat de EU verzint. Eind 1983 waren er in Nederland ca. 3 miljoen koeien. In 1984 is de superheffing ingegaan en werd er 20% gekort. Och, zijn dat 600.000 koeien minder. Je zou zeggen: Dan heb je nog 2, 4 miljoen koeien. We schrijven 2017, 2 jaar na de opheffing van de melkquotering. En we hebben pak hem beet: 18.000 bedrijven maal 100 mk = 1.800.000 koeien die melk geven. Het kunnen er ook 100.000 minder zijn. Productie in 1983: 3 miljoen x 5.000 kg melk= 15 miljoen ton melk. In 2016: 1,8 miljoen x 8.000 kg melk = 14,6 miljoen ton melk. Algemeen bekend dat bij hogere produktie per koe de fosfaatefficiëntie hoger is. Waar praten we dan over?

 • alco1

  Hoe je het ook wendt of keert.
  Als knelgeval boete betalen waaraan je failliet gaat alvorens je zaak behandeld wordt, is natuurlijk de omgedraaide wereld.

 • koestal

  Er zijn veel knelgevallen ,maar geen oplossingen

 • Gat

  Koestal er zijn geen knelgevallen! Moet iemand anders die extra koeien gaan inleveren voor een starter? Risico van het vak! Als alle risicos weg worden genomen met groeien of uitbreiden dan krijg je de gekste uitbreidingen dadelijk. Alleen bij ziekte van vee of boer. Verders geen knelgeval. Iemand die niet groeit en op 1 juli bv 5 koei opruimde heeft er toch ook 5 minder aan rechten toegekend!! Ja, moet hij ook zich aanmelden als knelgeval??

 • alco1

  @Gat. Een eenvoudige vraag:
  Als iemand jarenlang gevochten heeft om een vergunning te krijgen om te bouwen en deze juist na 2 juli 2015 zijn stal klaar had.
  Moet deze boer maar failliet gaan?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.