Rundveehouderij

Nieuws

Duits Kartellamt wil andere relatie melkveehouders met verwerker

De Duitse mededingingsautoriteit BKA – het Bundeskartellamt – vindt dat de betrekkingen tussen de zuivelindustrie en melkveehouders op de schop moeten.

De melkveehouders moeten meer vrijheid krijgen, de industrie moet meer loslaten.

Die visie ventileert het BKA in een maandag gepubliceerd rapport. Het rapport is gebaseerd op een uitvoerige bestudering van de praktijk. In totaal werden 89 private en coöperatief georganiseerde zuivelbedrijven ondervraagd met een gezamenlijke melkplas van een kleine 31 miljard kilo. Praktisch de hele Duitse melkproductie.

Aanbevelingen BKA

De kartelwaakhond doet onder meer de aanbeveling om de opzeggingstermijnen en voorwaarden waaronder melk wordt geleverd aan de zuivelaars, fors te versoepelen. Het onderzoek laat zien dat in 2015 bijna alle melkveehouders hun hele productie moeten leveren aan de coöperatie waarvan ze lid zijn. Dat geldt ook voor melkveehouders die aan private verwerkers leveren. De mogelijkheid om delen van de productie aan verschillende andere verwerkers te leveren, moet aanzienlijk worden verruimd, meent het Bundeskartellamt. Ook de opzegtermijnen voor de leveranciers dienen veel korter te zijn. Daarnaast zou de melkprijs voorafgaande aan de levering moeten worden vastgelegd. De volumes die kunnen worden geleverd moeten eveneens vooraf worden vastgelegd.

Proefprocedure tegen DMK

Verrassend zijn de aanbevelingen niet, want het Bundeskartellamt heeft dit al eerder laten doorschemeren als zijn visie. De kartelbewaker is al bezig met een proefprocedure tegen marktleider DMK, om te kijken of de aanbevelingen juridisch haalbaar zijn. DMK en het Duitse Milchindustrie Verband protesteren hevig. Volgens hen wordt de Duitse melkmarkt vernietigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.