Rundveehouderij

Nieuws 17 reacties

Alle aanvragen stoppersregeling gehonoreerd

Alle 497 aanvragen voor de stoppersregeling in de melkveehouderij in het kader van het fosfaatreductieplan worden gehonoreerd voor de tarieven die in de regeling waren vastgesteld.

Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) besloten.

Het totale subsidiebudget van de eerste openstelling wordt hiervoor verhoogd van € 12 miljoen naar € 38 miljoen. Dit komt overeen met circa 31.500 GVE en een fosfaatreductie van circa 1,30 miljoen kilo fosfaat. Daarmee is met de eerste openstelling 52% van de totale fosfaatreductiedoelstelling van 2,5 miljoen kilo fosfaat gerealiseerd.

Bedrijfsleven stelt extra geld beschikbaar

Het honoreren van alle aanvragen kan mede doordat het bedrijfsleven maximaal € 10 miljoen extra beschikbaar stelt voor de stoppersregeling, mocht dit nodig zijn om de totale fosfaatreductiedoelstelling van 60.000 GVE en 2,5 miljoen kilo fosfaat te behalen. De totale bijdrage van het ministerie van Economische Zaken blijft beperkt tot de reeds toegezegde € 6 miljoen.

Enige en laatste openstelling in mei

Met het honoreren van alle aanvragen in de eerste openstelling, gaat de tweede openstelling die over enkele weken zou plaatsvinden niet door. Dit komt mede omdat overheidsdienst RVO.nl in de periode van maart- april de tijd nodig heeft om de grote hoeveelheid aanvragen voor de stoppersregeling te beoordelen.

Wel komt na overleg met het bedrijfsleven nog een laatste openstelling in mei. Voor deze openstelling moet nog wel goedkeuring komen van de Europese Commissie vanwege staatssteunaspecten. Hiervoor is nog € 12 miljoen beschikbaar. Deze zal worden aangevuld met maximaal € 10 miljoen van het bedrijfsleven als er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare middelen.

Romijn tevreden met besluit

Kees Romijn, voorzitter vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland, is tevreden met het besluit. “Dit was onze inzet en nu alle aanvragen worden gehonoreerd, is er duidelijkheid voor de ondernemers die zich voor de eerste termijn hebben aangemeld.”

Romijn is positief over de deelname die boven verwachting is. “De sector geeft gestalte aan de aanpak om binnen de afgesproken milieurandvoorwaarden te komen en dit eerste succes van de fosfaatreductiemaatregelen is een goed signaal naar de Europese Commissie.”

Laatste reacties

 • Kletskoe

  Gegoochel met budgetten en bijdragen. Maar volgens mij wordt bedoeld dat via Zuivel.nl de benodigde extra middelen worden geind bij de melkveehouders.

 • Zuperboer

  De juiste handelwijze. Alleen vermakelijk dat van Dam /EZ de credits gaan krijgen voor een regeling die de collega melkveehouders gaan betalen.

 • groot boerdam

  Mooi dan kan de por d'r ook op blijven!

 • .....

  Van Dam heeft dit besloten? Echt niet , door een extra bijdrage van de blijvers is dit mogelijk

 • Logisch dat het meeste geld door de melkveehouders bijeen gebracht wordt. Zij hebben ook het overschot veroorzaakt. Ik vind de bijdrage van 10M aan belasting geld al belachelijk. Maar ja als er boeren failliet gaan dan waren het waarschijnlijk de gene met de meeste hypotheek en dan ging het de banken geld kosten en draait jan met de pet er alsnog voorop.

 • 344412

  6M

 • Tinus1

  ....en die 6 milj is toch van die EU miljoenen..? Dus NL kost het geen cent! lekker met andermans veren pronken.

 • 344412

  Nee, de 6M is van EZ, Brussels geld is 23M

 • Veurink

  De totale fosfaatreductie doelstelling is ruim 8 mln kilo fosfaat. 2,5 mln is alleen stoppersregeling.

 • 200113528

  Het is simpel het kost EZ niets. Bedrijven die stoppen moeten afrekenen met de belasting. Dus tegen 45% van 32M levert dat 14,4M op tegen 6 kosten dus onze belastingbetaler hoeft al helemaal niet te klagen dat het hem geld kost. Van dam doet het goed, want hij zit op economische zaken en dan moet je zien dat er geld in de kist komt. Blijft wel over dat het een enorme waardeloze bewindspersoon is, maar dat wisten we al en over 14 dagen is hij hopelijk op gehoepeld. Het is tijd dat het tij gaat keren, want anders komt het niet goed. Voor de schatkist is dit een pluspunt en voor de boeren die willen stoppen ook. Het is echter wel een warme sanering voor hen en dat vind ik voor de oude ondernemers jammer.

 • wmeulemanjr1

  Wij boeren betalen gewoon ONVRIJWILLIG mee, maar er word doodleuk gemeld dat bedrijfsleven alles wel even bijpast((alsof iedere melkveehouderij het allemaal wel prima vinden)), dus gewoon bijdraagt aan steeds slechter wordende slachtprijzen en inhoudingen van toch wel veel melkgeld(heffing ZuivelNL), toch wel heel vreemd dat we gedwongen worden hieraan mee te betalen. Lijkt ietswat communistisch.

 • Peet1212

  Prima resultaat, jammer dat de tweede termijn nu wegvalt, was wel benieuwt wat daar nog was weggekocht? Kan nooit genoeg wat mij betreft, zoveel meer hoeven wij dan niet meer in te leveren

 • 344412

  Per saldo prima oplossing inderdaad.

 • evert-jan

  Waar zijn al die miljoenen supperheffingsgeld gebleven dan,was ook een mooi potje er voor geweest

 • Qwmeulemanjr1. Het lijkt niet communistisch, het is communistisch Maar het quotum was ook van bovenaf centraal opgelegd. Daar wilden de meesten van af (had ik de indruk; maar is dit werkelijk wel eens onderzocht) want er moest marktwerking komen. Nu is de marktwerking er en gelijk een gigantische overproductie en het verwachte einde van de derogatie en dus is er op nieuw de keuze of we blijven voor vrije markt waardoor er waarschijnlijk velen failliet gaan of we kiezen voor sociaal communistisch systeem waarbij de overblijvers verplicht helpen met het uitkopen van de stoppers. En voor dit laatste is dus gekozen.

 • oorspronkelijk

  evert jan
  was het maar zo egocentrisch
  ook superheffing was een productieplafond.
  maar niemand wist of hield rekening met plafonds
  super heffing gebruiken zou de rekening betaalt zijn door de groeiers
  of snelheidsbekeuringen gebruiken om de infrastructuur aan te passen aan hogere snelheden
  het moet geen bananen republiek worden

 • pieter

  Hoezo zo moeilijk doen over deze eerste inschrijving doel was immers 1000 boeren voor dit jaar. Ben niet zo van complot theorieën maar de communisten hadden een prima propaganda machine. Nu van Dam erg moeilijk doet over wat er in Brussel is afgesproken voor economisch zaken.Zou het mij niet verbazen dat de belangen van de auto industrie een deel van het ammoniak plafond van de b.v Nederland op eist. Juist gratis van boeren met deze fosfaat regeling.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.