Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Aandeel korrel in snijmais bepaalt voederwaarde

Door te kiezen voor hogere korrelopbrengst per hectare, ook bij snijmais, kunnen veehouders lagere voerkosten per kilo melk realiseren.

Veehouders moeten hun maisrassenkeuze baseren op korrelopbrengstcijfers. Want met de hoogste korrelopbrengst per hectare komen veehouders uit bij de laagste voerkosten per kilo melk. Dat stelt KWS Benelux.

Veel veehouders kiezen hun maisrassen nog altijd veelal op VEM-opbrengst per hectare. KWS stelt dat dit een foutieve benadering is omdat men bij het systeem van VEM er nog van uit gaat dat de celwanden in de koe verteren en dat de koe daar energie uit kan halen en extra melk van zou kunnen produceren.

Celwantverteerbaarheid

Op basis van proeven zegt KWS dat er geen verschil is in melkproductie bij koeien gevoerd met mais met een hoge of een lage celwandverteerbaarheid. Dat komt omdat de celwanden heel traag worden afgebroken. De eerste 16 uur gebeurt er in de meest positieve situatie op de laboratoria amper iets met de celwanden. In de hoog productieve koe gaat dat de afbraak van celwanden nog veel trager en kan het onmogelijk benut worden.

De conclusie is dat de werkelijke voederwaarde van snijmais wordt bepaald door de korrel voldoende te laten afrijpen en zoveel mogelijk rijpe korrel ten opzichte van de totale maismassa te krijgen. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld een gewas te telen dat relatief kort is met een grote rijpe kolf. Of door mais hoger te hakselen, of alleen de kolf dan wel korrel te oogsten. Er is sprake van maar weinig derving van de voederwaardeopbrengst, maar een duidelijke verhoging van de voederwaardeconcentratie. De achterblijvende restplant brengt daarnaast meer humus en voedingselementen terug in de bodem.

VEM zegt niet over mogelijke melkproductie

KWS concludeert dan ook dat de VEM-analyse van de maiskuil, vanwege een groot aandeel meegerekende celwanden, niets zegt over de mogelijkheid van het produceren van melk daarvan. Koeien produceren melk op basis van energie uit zetmeel, vetten, suiker en eiwit. Ook de werkelijke verteerbaarheid van snijmaiskuil wordt voor het grootste gedeelte bepaald door de korrel/totale plant verhouding. Het is dan ook de korrelopbrengst per hectare, ook bij snijmais, die bepaalt hoeveel en tegen welke kostprijs een veehouder melk van een hectare kan produceren.

Laatste reacties

 • Piet Piraat

  Wijnand, heb je dit nu klakkeloos van KWS overgetikt, of heb je ook weerwoord gevraagd bij de concurentie? Mijn ervaringen met b.v. lg 30212 of lg30218, of lg30225 is dat ik er makkelijker mee kan melken dan met mais van kws b.v ricardinio of millisim. Kws roept dit riedeltje hierboven al jaren en Limagrain roept ongeveer het tegenovergestelde. Wij zaaien al jaren limagrain rassen, en vragen van de mensen die mais voor ons telen het ook te zaaien. En dat heeft wel degelijk een reden.

 • 1510

  Echt jammer, dat boerderij zo'n verkoopartikel gewoon overneemt..
  pure verkoopspraat... de praktijk weet beter

 • landboer

  Volgende keer een artikel van Limagrain plaatsen dus.... Eerlijk gezegd geloof(de) ik dit praatje ook ,maar daar is het dus niet iedereen mee eens.

 • boevermans

  Jammer dat Boerderij zich laat gebruiken door haar adverteerders.
  Wageningen heeft op de Schothorst bewezen dat de verteerbaarheid van de stengel het verschil maakt. De helft van de maisplant bestaat uit de stengel.
  Maar het moet worden gezegd. Commercieel pakt Jan Bakker van KWS het
  goed aan. Hij is goed in het verkopen van korrelmaisrassen voor snijmais die het op de officiele PPO rassenlijst niet meer redden.

 • g.g

  De kop boven het artikel is wel schokkend" nieuws" .......

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.