Rundveehouderij

Nieuws 8021 x bekeken 2 reacties

Vleesveehouders onderzoeken juridische procedure fosfaatreductieplan

Vleesveehouders onderzoeken de mogelijkheid voor een juridische procedure tegen het fosfaatreductieplan.

Advocatenkantoor Kneppelhout&Korthals organiseert daarom donderdagavond 2 maart een informatiebijeenkomst in Nijkerk, Gelderland.

Vetweiders en afmestbedrijven

Vleesveehouders zullen net als melkveehouders beboet worden wanneer het aantal vrouwelijke dieren in 2017 hoger ligt dan het aantal in I&R-geregistreerde dieren op 15 december 2016.

Hierbij dreigt vooral voor bedrijven die koeien vetweiden of op stal afmesten een boete per te veel gehouden koe. Vetweiders en afmestbedrijven kopen immers het hele jaar rond koeien aan. De meeste van deze bedrijven hadden op 15 december juist minder koeien dan gemiddeld op hun bedrijf staan. Veel vetweiders hebben niet of weinig stalruimte en vetmesters laten begin december traditioneel meer koeien slachten.

Bedrijfssituatie jaarrond

Tegen de op te leggen boete van het boven de teldatum liggende aantal koeien kunnen vleesveehouders bezwaar maken door aan te tonen dat de aantallen van december niet stroken met de bedrijfssituatie de rest van het jaar. Het advocatenkantoor adviseert vleesveehouders om een juridische procedure snel te starten, omdat de Regeling fosfaatreductieplan op 1 maart in werking treedt. Dit kan al in maart en april gevolgen voor bedrijven hebben.

Kijk het webinar fosfaatreductieplan van 27 februari terug voor informatie en praktijkvoorbeelden.

Daarnaast komen vleesveehouders in het geweer tegen het feit dat zoogkoeien worden meegeteld in het fosfaatreductieplan. De sector vindt dat zij de afgelopen jaren door krimp al ver onder het voor hun gestelde fosfaatplafond zijn gekomen. Het plafond bedraagt 12.500 kiloton fosfaat, terwijl de vleesveehouderij op 10.500 kiloton zit.

Donderdag 2 maart organiseert Kneppelhout & Korthals Advocaten een informatieavond over de Regeling fosfaatreductieplan 2017 voor de vleesveesector bij Golden Tulip Ampt van Nijkerk, Berencamperweg 4, Nijkerk. Ontvangst vanaf 18.30 uur, aanvang 19.00 uur.

Voor deze bijeenkomst is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Vleesveehouders die willen deelnemen kunnen zich aanmelden bij Anne-Claire van der Waal van Kneppelhout & Korthals (awc@kneppelhout.nl).

Laatste reacties

  • firmalhverweij@gmail.com

    Bestaat het houden van vee alleen maar in betalen van boetes en dreigementen.

  • Peerke1

    Moeten de ligboxen nog dezelfde dag met nieuwe koeien gevuld worden als er koeien verkocht worden om geen boxruimte in de toekomst te verliezen. Toch te zot om waar te kunnen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.