Rundveehouderij

Nieuws 18 reacties

Oppositiepartijen ondermijnen eigen weidegangplan

Oppositiepartijen SP, D66 en GroenLinks hebben maandagmiddag hun eigen initiatief voor verplichte weidegang ondermijnd. Door een motie van SP'er Farshad Bashir werd de invoering van wettelijke verplichting voor alle koeien op de lange baan geschoven, zoniet afgesteld.

De initiatiefnota van Rik Grashoff (GroenLinks), Fatma Koser Kaya (D66) en Henk van Gerven (SP) bevat de invoering van wettelijk verplichte weidegang. In de motie-Bashir (mede namens GroenLinks en D66) werd dat afgezwakt tot wettelijke verankering, als de doelstelling van 80 % weidegang niet wordt gehaald.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) zwakte de motie nog verder af door hem zo uit te leggen, dat hij onderzoek doet naar mogelijkheden om weidegang te stimuleren, eventueel met een wet.

Verbazing over opstelling Kamerlid Bashir

De opstelling van met name Bashir zorgde voor verbazing bij vriend en vijand. Uiteindelijk kwam Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) met een inderhaast geschreven motie die zich wel geheel achter de initiatiefnota van GroenLinks, SP en D66 schaarde. Die motie kreeg echter niet de steun van EZ-staatssecretaris Van Dam.

De staatssecretaris had tijdens het debat, dat duurde van 13 tot 17 uur, al aangegeven dat hij niets voelt voor een gecompliceerde en moeilijk te handhaven wettelijk verplichte weidegang. Hij berekent dat invoering van een wet alleen aan handhavingskosten €2 miljoen per jaar kost, en dan nog zullen melkveehouders niet vaker dan eens per tien jaar gecontroleerd worden. Dat cijfer werd door de indieners van de initiatiefnota overigens betwijfeld.

Brede wens tot koeien in wei, maar niet om daartoe te verplichten

Er is in de Kamer wel eensgezindheid over de wens dat koeien buiten lopen, maar om dat te verplichten is een tweede. CDA en VVD zijn daar pertinent tegen. Partij voor de Dieren is voor een verplichting. D66, SP, GroenLinks en PvdA laveren daar tussendoor. ChristenUnie en SGP namen niet aan het debat deel. PVV'er Graus bemoeide zich als voorzitter niet met de inhoud.

PvdA-woordvoerder Rien van der Velde noemde de motie van Bashir een 'slap aftreksel van de initiatiefnota van SP, GroenLinks en D66'.

Laatste reacties

 • alco1

  Zulk gezeur krijg je dus van het gelobby voor weidegang van het LTO en de zuivel.

 • jongveeopfok

  Hieruit blijkt wel dat er toch veel kamerleden zijn die niet eens weten waar ze over praten!

 • Bennie Stevelink

  Nu sla je de plank wel erg mis @alco. Ga er maar vanuit dat LTO zeer intensief heeft gelobbyd TEGEN een verplichte weidegang. Ze hebben blijkbaar met goede argumenten de genoemde kamerleden kunnen overtuigen dat de huidige vrijwillige regeling veel beter is dan een verplichte weidegang.

 • deB.


  Ik denk dat ik de deuren maar dicht houdt deze zomer....

  Ben dat gezever en gecontroleer over weidegang helemaal zat!!

 • kraats

  Ik stel voor een verplichte weidegang (= boerderij-stage) van minimaal 180 dagen voor ieder kamerlid die iets te zeggen heeft over landbouw ...

 • koestal

  Dan moet ik elke dag 2 keer een drukke verkeersweg over,vroeger deed ik dat ook wel ,maar het leverde allemaal scheldende en toeterende automobilisten op. Ik heb al 2 zware lange hekken en een paar zwaailampen aangeschaft om deze zomer de koeien in de wei te doen. De weg wordt dan 2 keer per dag een half uur afgesloten ,moeten ze maar omrijden ,de wet is baas .

 • alco1

  @Bennie.
  Ik denk aan de tijd ervoor.
  Weidegang was de " license to produce".
  Dagen organiseren wanneer de koeien naar buiten gaan.
  Dit werd gebracht als "bevrijding".

 • hooghoes

  Volgend jaar nog een cent erbij , dan stoppen de opstallers vanzelf wel met stalmelk.

 • polsbroek

  Wat een zinloos gelul!!!!!!!

 • Peerke1

  De verkiezingen zijn over duidelijk in zicht. Ze worden een beetje gematigd. Waren er altijd maar verkiezingen in het vooruitzicht, minder druk op de ketel.

 • Fryslanboppe

  Ik doe de deuren wel open maar niet in de wei jaag het hele veel beslag de weg op !! Of is dat onzin praat ??? Wordt mijn geest al beïnvloed door alles wat ik lees ??? Kans is groot !

 • John*

  gelukkig wordt er steeds vaker gepraat over de financiële paragraaf.. melkprijs is een wereldmarktprijs. de meerkosten van de weidegang kunnen de boeren niet ophoesten van de prijs die ze krijgen..

  verplichte weidegang is net zo moeilijk in te voeren als een verkoopverbod van melkproducten aan de consument waarvan de koeien geen weidegang hebben gehad. Met een verkoopverbod zal eigenlijk alle wetgeving moeten beginnen.. Dan zijn de meerkosten ook te verhalen op de burger die ze buiten zien lopen.

 • Klaasvaak

  En toch... ik moet elke keer weer glimlachen bij het lezen van de kop boven dit artikel.

 • boelenham

  Net als klaasvaak moet ik glimlachen in welke bochten ze zich draaien om de veehouder dwars te zitten en het electoraat op te stoken tegen de voedselproducenten van dit land , soms raken ze daardoor de weg een beetje kwijt

 • haj146

  Inderdaad wv01. Uit eigenwijsheid houdt ik ze dit jaar binnen.
  @ benniestevelink, Alco heeft wel gelijk. Het is jaren geleden door rfc en lto aangewakkerd als de troef die wij in handen hebben. Deels mooi anderzijds heeft het de discussi wakker gemaakt waarin we nu zitten. Verder hebben ze zich nu goed ingezet. Dat dan weer wel.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • agratax(1)

  Waarom verzetten wij als boeren ons tegen de stedelijke gedachte over invulling van het buitengebied? Zijn wij tegen alle verandering, die we niet zelf bedacht hebben of wensen we alleen die producten te maken en te verkopen die wij wenselijk achten? Mijn insteek is na al dat tegen stribbelen is "Wensen de stedelingen een buitengebied met aankleding uit grootmoeders tijd? Dan kan dat verzorgd worden tegen betaling." Ieder dienst / product is in onze maatschappij te koop. Helaas boeren bieden het gevraagde product niet aan en daarmee zetten ze zichzelf buiten spel in deze discussie. Het gaat er niet om of we nu wel of niet boter en kaas exporteren het moet er om gaan of we als boer voldoende verdienen onder sociaal geaccepteerde omstandigheden normaal te functioneren. Het gevolg is boeren produceren de ruimtelijke aankleding die de burger / consument wenst tegen de afgesproken prijs, die geindexeerd is. Hoe de Grachtengordel dat wil financieren is hun zaak, als elke 1 januari het gedrag maar op de boeren rekening staat. Zo niet geen landschap.

 • HHWM

  Ik stel voor om direct weide-gang verplicht te stellen, voor alle Nederlanders die elke dag alleen in de auto-kantoor-huis etc doorbrengen. Je weet wel: degenen die nog nooit een koe hebben aangeraakt en te beroerd zijn om zich echt in de materie te verdiepen, maar wél de beslissingen nemen . We zijn in de politieke opinie wel diep gezonken als totale sector; we zitten op alle fronten in de hoek waar de klappen vallen, maakt niet uit of je melkveehouder of varkenshouder bent. Zie het onder ogen, er is amper politieke steun meer, een enkele zoals Dijkgraaf uitgezonderd. Wel een algemene en internationale agenda om het zo zuur en lastig mogelijk te maken, zodat de (liefst) koude saneringen wel zullen volgen en er zoveel mogelijk grond beschikbaar komt voor andere doelen. De LTO policy van pappen en nathouden heeft totaal averechts gewerkt. We moeten er hard tegenaan, met een jong en aansprekend boegbeeld. Wie o wie ?

 • Jaap39

  Veel minder landbouw producten gaan produceren, HHWM.
  De landbouw houdt de landelijke handelsbalans te mooi in evenwicht.
  Daarnaast de gaswinning stop zetten.
  Kijken of men dan in Den haag nog zo'n grote mond heeft.

  Tenslotte zal er hoe dan ook ergens wat verdient moeten worden nietwaar...... wie niet horen wil moet maar voelen?

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.