Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Geen boete met terugwerkende kracht bij intrekken derogatie

Individuele boeren krijgen geen boete als de Europese Commissie vindt dat de fosfaatreductie in de melkveehouderij onvoldoende is en daarmee een ingebrekestelling start tegen de huidige derogatie.

Dat zegt Wiebren van Stalen van LTO Nederland. “Een individuele boer die gebruik maakt van derogatie, maakt hierover afspraken met RVO.nl en het ministerie van Economische Zaken. Hij kan alleen beboet worden als hij de voorwaarden van derogatie, zoals de eis van 80% grasland, de verplichte grondbemonstering of het verbod op fosfaatkunstmest of de bemestingsnormen niet nakomt. Een individuele boer kan niet worden beboet als de collectieve Nederlandse afspraak met Brussel niet wordt nagekomen”, aldus Van Stralen.

Ingebrekestelling gestart? Derogatie per direct ingetrokken

Het ministerie van Economische Zaken bevestigt dit. “Maar mocht het zover komen dat de Europese Commissie een ingebrekestelling start, dan betekent dit wel dat de derogatie per direct wordt ingetrokken en dat er ook geen nieuwe derogatie komt. Vanaf dan moeten boeren zich houden aan de normale mestnorm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest. De kosten voor verlies van derogatie voor de sector loopt volgens berekeningen van het LEI alleen voor de mestafzet al op naar € 116 miljoen”, aldus een woordvoerder. Van een boete met terugwerkende kracht voor de mest die gedurende het seizoen boven de 170 kilo is uitgereden, is geen sprake.

Brussel houdt Nederland nauwlettend in de gaten

De Europese Commissie heeft al aangegeven de resultaten van het Nederlandse fosfaatreductieplan nauwgezet in de gaten te houden. Als er zicht komt op voldoende fosfaatreductie, waardoor Nederland weer onder het fosfaatplafond komt, is de Commissie bereid in gesprek te gaan over een nieuwe derogatie vanaf 2018. Staatssecretaris Martijn van Dam benadrukt hierbij wel dat de Commissie pas derogatie verleent als Nederland onder het fosfaatplafond zit.

Duitsland en Frankrijk riskeren hoge boetes

Als de Europese Commissie een ingebrekestelling start, kan dit tot zeer hoge boetes leiden. Duitsland en Frankrijk hebben momenteel te maken met een ingebrekestelling van de nitraatrichtlijn. Frankrijk heeft het mestbeleid fors aangescherpt en recent een schikking getroffen over de boete. Duitsland is bezig de mestwetgeving aan te scherpen. Ook hen hangt een forse boete boven het hoofd. Nederland kreeg over de Minas-regelgeving ook een ingebrekestelling. Hierop werd het beleid aangepast en werden gebruiksnormen ingesteld.

Laatste reacties

 • Ze bedenken wel wat

 • Fendt509

  Lariekoek

 • info519

  gelukkig we kunnen rustig slapen nu.....zzzzzzzzzzzzzzzzz

 • koestal

  moet er ook nog bij komen,laat die deftige heren in Brussel maar lekker uit eten gaan ,en maar declareren bij de EU ,daar kunnen ze wat van

 • Mfb

  Afgelopen week 15 koeien naar de markt gegaan, het begin is er....

 • waldpyk

  Vroeger moest je eerst aangeklaagd en veroordeeld worden voor het opleggen van een sanctie. Schijnbaar is nu de aanzegging al voldoende...

 • alco1

  We zijn niet zover af van een dictatuur.

 • Zuperboer

  De EU zal binnenkort de extra betaling over 2016 wel weer op Dijsselbloem komen verhalen. Wir haben es nicht gewusst zal hij zeggen en ....... 2 weken later staan de centen in Brussel op de rekening. Kunnen we weer lekker vedan met reizen tussen Straatsburg en Brussel.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.