Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

GD betreurt verwarring over cijfers kalversterfte

De Gezondheidsdienst voor Dieren betreurt dat zijn cijfers over sterfte van kalveren niet juist zijn geïnterpreteerd.

Getallen afkomstig van GD zijn, naast andere bronnen, gebruikt in een rapport van Dier&Recht over kalversterfte op Nederlandse melkveebedrijven.

De gezondheidsdienst legt op zijn site nog eens uit dat in het kader van de diergezondheidsmonitoring, er in de afgelopen jaren al diverse keren cijfers over kalversterfte zijn gepubliceerd. Deze cijfers behoeven de juiste uitleg en interpretatie. Door alleen het percentage te benoemen, kan een verkeerd beeld worden gecreëerd.

‘Cijfers niet juist geïnterpreteerd’

In dit geval is de 13,3% (gestorven geoormerkte kalveren in de leeftijd tot 1 jaar) niet juist geïnterpreteerd, en door het persbericht van Dier&Recht een heel eigen leven gaan leiden. GD betreurt dit, temeer daar het veel veehouders, die er dagelijks alles aan doen om hun kalveren goed te verzorgen, diep heeft geraakt.

Het getal 13,3 geeft het percentage gestorven kalveren op het gemiddeld aantal aanwezige kalveren op het melkveebedrijf weer. Dit getal kan dus niet worden gelezen als een sterftepercentage op het totaal aantal geboren kalveren op het melkveebedrijf. Door deze 13,3% te koppelen aan het totaal aantal geboren kalveren, is dit getal dus niet juist geïnterpreteerd en wordt een verkeerd beeld geschetst.

Laatste reacties

 • bartje14

  Het is toch onvoorstelbaar dat in een tijd waarin de landbouw al onder een vergrootglas ligt, een organisatie als de GD cijfers publiceert die voor velerlei uitleg vatbaar zijn, geen duidelijk beeld schetsen van de werkelijkheid en daarmee de sector (wederom) in een verkeerd daglicht stellen. Duidelijk een gemiste kans.

 • agratax(1)

  Gelukkig licht Boerderij de cijfers toe, zodat de boeren gerust gesteld worden. Dier &Rechten zal dit niet doen vrees ik en daarmee blijft het overtrokken percentage als waarheid rond zingen bij de burger en is het kwaad reeds geschied.

 • Zuperboer

  Maar gelukkig kan de directie van de GD met behoud van inkomsten deze blunders blijven maken. Ben benieuwd naar de ludieke wijze waarop zij Dier en Recht de oren gaan wassen na het misbruik van deze cijfers. De heren van de GD zijn gestudeerd, dus daar mogen we een verwachting op niveau van verwachten.

 • boergert

  Het ontgaat me wat de GD met die 13.3 nu precies wel wil zeggen, het lijkt me zowieso een onzinkengetal. Beste GD leg uit alsjeblieft

 • alco1

  Doe maar moeilijk met je getallen.
  Kunnen ze lekker mee aan de haal gaan.

 • 344412

  Nu dit ook op het NOS journaal graag.

 • geen boer

  Wat een waardeloos persberichtje van de GD. Man man man ze zouden woedend moeten zijn en all over de pers om dit gerectificeerd te krijgen.
  Pek en Veren voor de slapjanussen in de directie!

 • Schaap1975

  Nou met het berekenen van dit ONZIN percentage heeft de GD echt een blunder gemaakt. Daarnaast door dit te publiceren heeft het imago van de gehele sector een grote deuk opgelopen. Hoe gaat de GD dit goed maken???

 • mtseshuis

  Lijkt me zinvol met de dikke verdiensten die ze daar maken maar op alle zenders prime time reclame zendtijd kopen en dit recht zetten aldaar...
  Man hou toch eens op met al die cijfers te berekenen en publiceren. Ik reken m'n eigen wel uit, daar heeft niemand wat mee te maken als ik dat niet wil...
  We hebben trouwens heel weinig kalversterfte, 0 geoormerkte kalveren en 5 doodgeboren op 170 mk, maar dat ter zijde.. mag iedereen weten..
  Lijkt me zinvol dat alle media en (semi) overheidsinstanties eens ophouden met alles maar openbaar te maken, doen ze met derogatieonderhandelingen en berekeningen mbt ammoniakproductie ook niet! Gelijke monnikken, gelijke kappen.

 • NoordHollander

  mooi onderwerp voor het prestigeuze jubileumboek over 100 jaar gezondheidsdienst, wat in de maak is.....

 • koestal

  Hoeveel melkkoeien worden nu niet voortijdig afgeslacht door de regelgeving van de overheid 200.000 of meer ,hier kraait geen haantje naar,ook geen Dier&Recht,maar ja het is verkiezingstijd !

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.