Foto: ANP RundveeNieuws

Fonterra houdt vast aan melkprijsverwachting

Fonterra houdt vast aan haar melkprijsverwachting voor het huidige seizoen van omgerekend naar Nederlandse omstandigheden € 0,31 per kilo melk bij 4,4% vet en 3,2% eiwit.

Inclusief dividend op aandelen kan de melkprijs uitkomen rond de € 0,34 per kilo melk.

Fonterra verhoogde haar melkprijsverwachting afgelopen november naar 6 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Coöperatievoorzitter John Wilson geeft aan er vertrouwen in te hebben dat deze melkprijs een goede weerspiegeling is van de markt. De vooruitzichten op de wereldmarkt zijn volgens hem positief.

Commodity-prijzen op wereldmarkt relatief stabiel

Sinds afgelopen november zijn de commodity-prijzen op de wereldmarkt relatief stabiel te noemen. Fonterra gaat er vanuit dat dit gedurende de eerste helft van dit jaar zo blijft, of dat de prijzen geleidelijk doorstijgen. Deze visie wordt volgens Wilson door de meeste analisten van de wereldwijde zuivelmarkt gedeeld.

Fonterra betaalt over februari een voorschotmelkprijs van omgerekend net iets boven de 25 cent per kilo melk.

Voor wat betreft de melkproductie in Nieuw-Zeeland lijkt de eerder verwachte daling van 7% ten opzichte van vorig seizoen mee te vallen. De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming gaat nu uit van een 5% lagere aanvoer.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin