Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Accountant wil af van medeverantwoordelijkheid val Weyl

Zeven jaar na het faillissement van runderslachterij Weyl probeert de huisaccountant alsnog onder de medeverantwoordelijkheid uit te komen en daarmee mogelijk ook verdere aanspraken van gedupeerden.

Dit bleek dinsdag op een zitting van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB). De accountant, inmiddels een ex-partner bij KPMG, voerde de verdediging niet zozeer op inhoudelijke gronden, maar op formele gronden. De klacht tegen de accountant zou verjaard zijn.

De verdediging, bestaande uit de curator, een stichting van gedupeerden (onder wie veehandelaren) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) betwistte dat.

Geen inzicht in ernst van overtredingen

Curator en gedupeerden verbaasden zich er ook over dat de accountant van KPMG zich – ondanks overweldigend bewijs van gebrekkige controle en ‘de verkeerde kant op kijken’ – volgens hen geen blijk gaf in enig inzicht in de ernst van de overtredingen van hem en zijn voormalige werkgever.

Nogmaals kwam onder de aandacht hoe sterk KPMG verbonden was met Weyl. Niet alleen was het kantoor er huisaccountant, maar ook leverancier van commissarissen en financiële directeuren. Aan inzicht in het doen en laten van Weyl kon het niet ontbreken.

Uit ambt gezet

De eerder door de Accountantskamer uit zijn ambt gezette registeraccountant deed in zijn slotwoord een emotioneel beroep op het college, om zijn straf te verzachten. Zijn zoontje had hem namelijk met een balkje voor de ogen op internet gezien.

AFM voerde aan dat streng moet worden opgetreden, omdat niet een persoon maar een vertrouwensambt (registeraccountant) in het geding is geraakt door het handelen van KPMG en partners.

De uitspraak in deze zaak wordt over zes weken verwacht.

Eén reactie

  • koestal

    Wat zegt de registerAccountant ? Die is eindverantwoordelijk. Terecht dat hij uit zijn ambt gezet is,hij heeft de zaak niet goed onderzocht ,dat was juist zijn werk .Daarvoor wordt hij betaald

Of registreer je om te kunnen reageren.