Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Onverwacht veel animo kalvervolgsysteem

Meer dan 500 kalverhandelaren hebben zich aangemeld om als erkende handelaar te kunnen meedoen in het kalvervolgsysteem.

Dat is veel meer dan verwacht en ‘een mooi aantal’ om mee van start te gaan, wanneer het systeem per 1 januari 2018 echt in gebruik wordt genomen. Dit zegt Arjan van Maurik, voorzitter van de commissie kalverhandel van branche-organisatie Vee&Logistiek.

Kinderziektes

Aanvankelijk zou het kalvervolgsysteem al per 1 maart 2017 van start gaan, maar een deel van het systeem bleek nog last te hebben van kinderziektes. Zo was de app voor gebruik op de mobiele telefoon nog niet bedrijfszeker genoeg, kon de website piekmomenten niet aan en waren er problemen met de koppeling van de scanners. Die kwesties zijn volgens Van Maurik nu opgelost.

Kalveren volgen vanaf boerderij tot aan slacht

Handelaren kunnen vanaf het nieuwe jaar naar verwacht zonder grote problemen aan de slag en de kalveren volgen vanaf de boerderij tot aan de slacht. De bedoeling is dat het volgsysteem zowel de melkveehouder als de kalverhouder en slachterij helpt. De melkveehouder weet hoe het nageslacht van zijn koeien zich houdt, de kalverhouder en slachterij weten waar de betere en de slechtere kalveren vandaan komen en kunnen gewapend met die kennis ook maatregelen nemen.

‘Handelaren willen niet buiten de boot vallen’

De onverwacht grote belangstelling voor erkenning verklaart Van Mourik vooral uit de wens van handelaren om niet buiten de boot te vallen, en uit de inspanningen van Vee & Logistiek om zoveel mogelijk handelaren te laten meedoen.

Laatste reacties

 • Nick1983

  Niet zo vreemd, bij verzamelcentra en ook andere afnemers krijg je straks gewoon 5 euro korting per kalf als je dr niet aan mee doet.

 • lepercheron 46

  Meer dan verwacht ? geen wonder omdat het verplicht is, een ledenwerf actie voor vee en logistiek.

 • pieterl

  Wat zeg v Mourik veel animo ? Nee het word ons verplicht !!!!!!!

 • mtseshuis

  Wat een malloot, onze handelaar moest verplicht! weer lid worden van Vee&Logistiek en voor 20.000 euro aan scanners programmatuur etc kopen, anders kan hij al zijn RFC klanten vaarwel zeggen. De kleine handelaar is ook zo 10.000 euro kwijt, overweegt dan ook om er mee te stoppen, kwalijke zaak dat KVS, we gaan richting communisme hier in de veehouderij, van alles wordt opgedrongen, maar krijgen er niks voor terug!

 • landboer

  Inderdaad wat een hypocriet ,iets verplichten en dan verbaasd over het animo? Had zeker gehoopt dat veel kleinere dr mee gestopt waren?

 • nuka

  De kleine handelaar hoeft bijna geen kosten te maken voor KVS. Met een inlogcode en gebruik van de app per telefoon is er niets aan de hand.

 • mtseshuis

  @nuka, is allemaal gratis zeker of niet? Zeker in de kalverhandel komt het op de laatste euro's aan per kalf, vandaar dat de grote wel makkelijker er wat aan kunnen verdienen, itt de kleinere die met 1 of 2 wagens per week amper wat overhoudt. En nu nog minder... Grote schande is het waar niemand uiteindelijk wat aan heeft... Alleen van Drie, want die kan uiteindelijk zijn loopjongens (want dat worden de handelaren uiteindelijk) langs de deuren stuurt om de kalveren tegen zíjn prijs op te halen..

 • jan1

  @mtseshuis, het gaat erom om goede kalveren af te leveren. de slechte kalveren die nu geleverd worden zijn veel te duur voor de kalverhouderij en de goede kalveren brengen nu te weinig op. In de tegenwoordige tijd wordt het gebruik van app,s heel gewoon en dat hoeven de kosten ook niet te zijn. Het gaat erom dat de kalvervlees producenten goede kalveren kunnen ontvangen, die ook voldoende biest hebben gehad. En het gaat al aardig in de richting dat de kalveren die men afleverd en die netjes zijn opgepast ook meer geld op gaan brengen.
  Daar heeft zowel de melkveehouder als de vleeskalverhouder baat bij.

 • deB.

  Wordt maar gewoon wakker....hele melkveesector wordt leeg gevreten, en de boertjes maar dom door ploeteren. Ziekelijk

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.