Rundveehouderij

Nieuws 37 reacties

Mogelijk aanvullende knelgevallenregeling fosfaat

Landbouwminister Carola Schouten gaat in overleg met het bedrijfsleven over steunmaatregelen voor melkveebedrijven die dreigen om te vallen door de invoering van het fosfaatrechtenstelsel.

Dat zei minister Schouten tijdens een debat in de Tweede Kamer. De coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en CU dienden hiervoor een motie in. De landbouwminister zegt dat ze het advies van de Commissie Kalden, die zich heeft gebogen over de knelgevallen, overneemt.

Effectievere aanpak voor bedrijven in nood

De commissie adviseerde om naast de bestaande knelgevallenregeling in overleg te gaan met het bedrijfsleven, zoals de banken, over een effectievere aanpak voor ondersteuning van bedrijven die in financiële nood dreigen te raken. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven die op de referentiedatum 2 juli 2015 minder dieren in de stal hadden, maar al wel volop aan het ontwikkelen waren en dus minder fosfaatrechten krijgen.

Reguliere knelgevallenregeling 1 januari open

Bedrijven die een beroep willen doen op de reguliere knelgevallenregeling kunnen zich na 1 januari bij RVO.nl melden om in aanmerking te komen voor de regeling.

Laatste reacties

 • a.t.herwijnen

  stop eens met die steun voor de melkveehouderij. Door deze tak te steunen worden andere sectoren benadeeld.

 • deB.

  Vind ik ook, niemand uitzonderen als er geen ziektes in het spel zijn!!

  Dom door doen, en nu openlijk voor de camera huilen, wat een triest gezicht

 • Koe 1475

  Ik had in 2015 nog geen vee bedrijf van mijn opa in 2016 overgenomen toen begonnen met vleesvee (zoogkoeien) als de rechten ook voor ons gaan gelden is het einde oefening en de schuldsanering in!leuke kerst dit jaar prachtige vooruitzichten!

 • durkje52

  Ik vindt het allemaal prima. Maar????? Kijk dan wel naar het quotum wat men had.
  Op het moment dat het er af ging. Die peildatum kwam mij ook zeer beroerd uit.
  Koste mij meteen 300000kg melk. En nu met alle kortingen nog meer.
  Had een miljoen en dat melk je nu niet meer met 95 mk. i.p.v. 120 mk.
  Peildatum 103. Ja opruiming door SALMONELLA. Steun hoef ik niet maar wel gerechtigheid.

 • rmw

  Niet gegroeid en niet grondgebonden 8,3% korten. In 2015 een nieuwe stal bouwen en de rechten er gratis bij?? Laat de politiek zich is druk maken om bedrijven die NIET uitgebreid zijn in 2015, dat zijn de echte slachtoffers, die pak je productieruimte af waar ze eerst duur melkquotum voor gekocht hebben!!

 • gradje1966@

  Als men hier intrapt is het hek van de dam.
  Er zijn ook mensen die in 2016 hagelschade hebben gehad en flink hebben moeten
  investeren die zitten ook zwaar en hebben de stal ook niet vol word hier dan ook iets voor gedaan ???? Er zijn meer mensen dan die 700 boeren die zwaar zitten door de groeistuipen van die inventieve boeren . een klein of grote boer inleveren doet iedereen zeer

 • Kletskoe

  Dus als je de keuze hebt gemaakt om niet of langzaam te groeien pis je naast de pot, sterker nog moet je bloeden voor de groeiers. En je wordt geholpen als je teveel risico hebt genomen door domweg gas geven terwijl je wist dat het fosfaatplafond in zicht was. En reken maar niet dat dit gaat gebeuren met belastinggeld, dit gaat over de rug van de rest. Als de buit op tijd binnen was geweest dan had je ze niet gehoord. Dan waren het goede ondernemers geweest. En nu snel van pet wisselen en je knelgeval noemen en desnoods ten koste van collega's de schade beperken. De rechter is duidelijk. Niet-groeiers die een andere ondernemerskeuze hebben gemaakt zitten net zo goed klem. Alleen niet direct met kop in de financiële strop door hun behoudende strategie, dat is ook een ondernemerskeuze.

 • wmeulemanjr1

  En hoe zit het dan bij het uitscharen jongvee op 2 juli 2015, dit is toch ook (eigen)vee voor het 'volop aan het ontwikkelen' van het bedrijf.

 • frl

  Ja het blijft moeilijk ik heb nieuwe stal gebouwd in 2015 (mei), de oude stal was 150 jaar oud.
  Maar een nieuwe stal bouwen voor 40 koeien bleek moeilijk, dus is het een stal geworden voor 60 melkkoeien (33 HA) op 2-7-2015 had ik 44 koeien.
  ik denk dat 50 a60 koeien tegenwoordig wel het minimum is.

 • mtseshuis

  Ja, hier ook na tientallen jaren netjes melkquotum kopen, ook het laatste jaar, niet gegroeid. En door verhuur aan akkerbouwer/lelieteler van grond met mestafzet agv teveel voer, op papier niet grondgebonden (wel voldoende grond in bezit).
  Wél 8,3% inleveren, is dat dan geen knelgeval?? Altijd netjes geïnvesteerd in quotum én grond en nu als dank de ruimte mogen inleveren aan degenen die zonodig een bedrijf moesten bouwen, waar ze straks de melkmarkt mee overvoeren?

 • brouwer112-c1

  als de minister met de banken gaat praten zullen die weer wel het laatste woord hebben

 • gerben5

  Zozo frl over groeien gesproken... kan dat allemaal zomaar

 • gjh

  we zijn allemaal knel geval want we moeten allemaal inleveren. Dus helemaal geen regeling bouwen doe je op je eigen risico. En dat kan soms vervelend uitpakken. maar ja gewoon niet ZEIKEN.

 • Attie

  gerben5, mag ook wel een keer na 150 jaar...

 • alco1

  Wat heeft onze regelgever de boeren toch weer lekker tegenover elkaar gezet.
  Er is maar één verantwoordelijk voor oorzaak en dat is de regelgever.
  Zij hadden tijdig maatregelen moeten treffen in plaats van een verzoek dat de sector het zelf moest oplossen.
  Dit was voor veel boeren het startsein om hun aandeel zo groot mogelijk te krijgen.
  Hier is niets mis mee, gewoon ondernemers schap.
  Maar boeren die hun best deden om niet boven het plafond te komen werden de dupe, alsmede de boeren die net, misschien wel na jaren durende vergunningen toekenningen, net te laat waren.

 • Dutchdairy

  Zou mooi zijn als we rechten cadeau krijgen, ik wacht nog even met rechten kopen. Ze heeft gelijk , als je risico's neemt om een nieuwe stal te bouwen, moet dat beloont worden. Al die boeren die niet durven te bouwen/uitbreiden, zijn ten dode opgeschreven.

 • Gat

  Dutchdairy risico's neemt om een nieuwe stal te bouwen, dat moet beloond worden? In één zin je eigen tegen spreken! Chapeau!! Ik ken van zulke knelgevallen van 5 gve per ha naar 10 gve per ha! Over duurzaam gesproken.

 • durkje52

  Ze hadden gewoon het melkquotum niet moeten afschaffen.
  Zaten we niet elkaar op te stoken over wel of niet.
  Het is gewoon 1 groot politiek spel.
  En de boeren zijn de dupe.

 • MF boer

  Nooit uitgebreid in de 10 jaar die ik melk. 11.66 gve uitgeschaard in plaats van grond huren hier door niet grondgebonden. Nu mag ik 17.8 gve inleveren. Knap balen

 • Ewullink

  Het gaat hier om een regeling waar bij finaniciele probleem gevallen door de bank worden ondersteun. Dus geen extra rechten geen wxtra kortingen

 • Almagro

  Het zal gaan zoals al deze zaken door de overheid worden "geholpen".
  Ze stellen alles in het werk om levensvatbare bedrijven niet om te laten vallen. Praktisch gezien betekent dit het zelfde als bv de knelgevallenregeling Fipronil: Ze helpen je bij de bank om een nog grotere hypotheek los te peuteren....

 • Dirk,

  Beste mensen kijk naar de varkenssector , die 15 jaar geleden 10% fosfaat moesten inleveren , en steeds weer nieuwe regels en kostenverhogende maatregelen moesten nemen , anders zou er handhavend worden opgetreden ....... Beste melkveehouders...... DIT IS OOK UW VOORLAND, .......... als dan Kees jan Vogelaar met het voorstel komt om de Schotten weg te halen en dan van DIE varkensfosfaatrechten 50% af te romen ,gaat het spel BOEREN TEGEN ELKAAR UITSPELEN gewoon door ,m.a.w. boeren in Nederland Let op uw zaak .

 • Attie

  Beste mensen, 50% van de varkenshouders wil dat zelf graag (schotten weg)

 • dcjdejong

  Laten we eerst beoordelen/ corrigeren in hoeverre de dieraantallen die werden gehouden in overeenstemming waren met omgevingsvergunning / melieuvergunning / NB vergunning .
  Als individuele ondernemer hadden we niet de plicht nog nauwkeurig de mogelijkheid om op fosfaatplafond te letten. Dit had de overheid moeten koppelen aan het verlenen van vergunningen.
  Daarom is de uitspraak van de rechter over de voorzienbaarheid van het bereiken van het plafond te kort door de bocht.
  Niemand wist de exacte stand van zaken

 • Firma Vellenga

  Ik weet niet of het hier in de reacties past maar wilde het even kwijt: wij hadden ook jongvee uitgeschaard 2015 RVO wilde ons niet de GVE's hiervan op papier geven. Maar met ondersteuning van een (dure) advocaat moesten ze wel. Voor ons het gevoel dat zolang je je niet laat horen wordt je veel onrecht aan gedaan.

 • schooteind1

  Ik snap de felle reacties niet helemaal. Er wordt dadellijk helemaal geen fosfaatrechten weggegeven. Het zal meer in de sfeer liggen van het aanbieden, in samenwerking met banken en overheid, van lagere rente's, aflossingen wat verschuiven etc.
  Ik (geen knelgeval) vind dat een verstandig besluit van de minister. Het zijn immers wel vaak bedrijven met opvolgers; die moeten we koesteren!

 • velskamp

  Als hierdoor de 8.3% korting oploopt zijn het gewoon schooiers

 • koestal

  waar komen al die fosfaatrechten vandaan ? heeft de minister er dan nog zoveel in voorraad ?

 • gradje1966@

  Geen knelgevallen regeling in stellen Alle rechten via R.V.O. verdelen via inschrijving verplicht 5 jaar zelf gebruiken . En ieder mag het aantal koeien behouden wat ten tijde van de superheffing had . De ruimte die dan over is via het eerder gestelde plan verdelen zonder handel en makelaars die worden anders te gemakkelijk rijk

 • henk.pekkeriet1

  neem 2014 als referentie, zoals destijds afgesproken is!

 • koestal

  maak je maar blij !

 • vofzaal

  Zo altijd als je nergens iets van aan trekt wordt je altijd ontzien ten koste van anderen

 • koestal

  iedereen is knelgeval

 • arjangeenen

  De motie is aangenomen. De minister is verplicht om de knelgevallen extra te steunen. Hoe is nog onduidelijk.

 • Attie

  Een borgstellingsfonds voor een extra lening ??
  Voor de rest geen geleuter !!

 • alco1

  Gewoon de opgekochte varkensrechten gebruiken voor de knelgevallen.
  Dan is niet iedereen een knelgeval.

 • John*

  Gewoon die 1 miljoen kg fosfaat uit de POR regeling varkens en kippen beschikbaar stellen voor de knelgevallen met kanttekening dat die over 5 jaar vervallen. Dan hebben die bedrijven 5 jaar de tijd om verschrikkelijk hard te werken om de benodigde fosfaatrechten bij elkaar te scharrelen en heeft nog een groep melkveehouders 5 jaar de tijd om af te bouwen.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.