Rundveehouderij

Nieuws 16 reacties

Mogelijk aanpassing fosfaatnorm hoogproductieve koe

Het opvoeren van de melkproductie tot boven de 11.500 kilo per koe om ‘gratis’ fosfaatruimte te krijgen, lijkt op lange termijn niet zinvol.

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) Carola Schouten gaat de tabel met stikstof- en fosfaatnormen aanpassen als blijkt dat melkveehouders de productie per dier gaan opvoeren om zo gebruik te maken van de ruimte die in deze tabel zit.

‘Dat is alsof de boetes voor te hard rijden gaan tot 160 kilometer per uur’

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot kaartte het probleem aan. In tabel 6 van de Meststoffenwet staan de excretieforfaits voor stikstof en fosfaat. Deze worden gebaseerd op de melkproductie per koe per jaar en het ureaumgehalte. De tabel loopt tot een productie van 11.500 kilo per koe per jaar, bij een hogere melkproductie mag met de fosfaatproductie van 11.500 kilo melk gerekend worden.

“Dat is alsof de boetes voor te hard rijden gaan tot 160 kilometer per uur en iedereen dan 180 of 190 gaat rijden en dan een boete krijgt voor 160 kilometer per uur”, legt De Groot uit. Hij zegt dat er melkveehouders zijn die de productie van de koeien aan het verhogen zijn om van dit ‘gat’ gebruik te gaan maken.

Schouten ziet toe op ontwikkelingen melkproductie per koe

Minister Schouten gaat bij de monitoring van de meststoffenwet ook de ontwikkelingen op dit punt in de gaten houden. “We zullen kijken of, als dat gevreesde effect gaat optreden, daarvoor nog maatregelen nodig zijn. Dat kan bijvoorbeeld door de tabel te verlengen met extra stappen of door het forfait in de laatste stap te verhogen, zodat het ongunstiger wordt om meer melk per koe te produceren”, zegt de minister. Ze wil echter eerst met de huidige tabel van start gaan in het fosfaatrechtenstelsel.

De Groot roept de minister op om echt op tijd maatregelen te nemen. “Dan hoeven we de put niet te dempen als het kalf verdronken is.”

Laatste reacties

 • deB.


  Nee joh, moet alleen maar minder minder, sector kapot helpen. Geen ruk meer aan...let op, nog even, dondert de melkprijs in elkaar.

  Ondertussen is er afgelopen weekend 7000 ton zout op de wegen geflikkerd, dat alles in het opp. water, om maar te zwijgen wat er op schiphol gebeurd!

 • edke

  Wat een gezeur is t toch allemaal, gaat echt helemaal nergens meer over

 • derks44

  Is er verder nog iets in dit land waar deze regering zich mee bezig houdt

 • p.g.pronk

  ze zijn van ons trekpoppen aan t maken , alleen bewegen wanneer en hoe het de heren en meisjes uit het haagse het beste uitkomt

 • sommers

  Tjeerd de Groot dat is toch de man die als directeur van de NZO het fosfaatreductieplan heeft bedacht

 • deB.

  Bah hopelijk snel 15 k voor de fosfaat rechten, dan zijn wij weg uit deze verrotte sector..walgelijk!
  Totaal geen uitdaging meer, woorden als duurzaam innovatie monitoring etcetc, komen ons de strot uit

 • kootst

  . Dat kan bijvoorbeeld door de tabel te verlengen met extra stappen of door het forfait in de laatste stap te verhogen, zodat het ongunstiger wordt om meer melk per koe te produceren”, zegt de minister.

  Dit doet me denken dat de hele tabel 6 niks met de daadwerkelijke excretie te maken heeft.

 • Het is wel een eerlijk plan. Er zijn er vele die er met 3 maal daags melken er al aan zitten. Dus dan maar direct inlaten gaan. Dan ook kijken naar de boeren die mest moeten afvoeren volgens de regels maar die veel lagere fosfaat in de mest hebben.
  Dat is ook meer dan krom. Dijksma had de normen nog verhoogd en nu we steeds meer fosfaat arm bijvoeren moeten deze normen dus ook weer naar beneden worden aangepast. Dus meneer de Groot neem deze boodschap dan ook nog even mee bij uw voorstel.

 • 344412

  Echt onzin dit, de excretie die nu geldt bij 11000 kg heeft niemand, zoveel mest kan een koe niet produceren. Veel te theoretische benadering.

 • mtseshuis

  Totale onzin, de excreties zijn nu al te hoog, hoogproduktieve koe heeft amper meer N en P productie dan een laagproductieve ... Had Schouten hoger zitten, maar dat dondert de laatste weken vlot in elkaar... Ze luistert naar elke groene scheet die een linkse rakker dwars zit, in de kamer of in de media.. Leuk dat ze vertelt dat ze samen met de landbouw voor eerlijker beleid gaat, maar blijkt weer weinig uit is de voorlopige tendens..

 • koeien10

  we worden bij de poot genomen met de excretienormering.

 • deB.


  We laten alles over en op onze erven gebeuren....wanneer wanneer is het en-blok tot hier en niet verder! Want het gaat op deze manier de vernieling in, en we doen lijdzaam mee... de softe boertjes allemaal

 • info519

  10700 is de grens in tabel 6a mariska...hoe kom je aan 11500?

 • kiepel

  10.624 is de grens dan heb je 49.3 kg fosfaat. dit is 1.5 kg meer dan 10.623 mwaah.
  De tabel werkt met sprongetjes van 0.7 fosfaat, behalve bij de hoogste norm. Daar wordt zomaar 1.5 kg gesprongen.
  We worden beetgenomen door cijferneukers.

 • deB.


  We worden overal mee beetgenomen, niet normaal meer. En het ergelijke boven alles vind ik, dat me met elkaar maar bukken onder dit kremlin gedrag.
  Koeien afpakken die al jaaaren van jou zijn etc etc.
  Stelletje softy's, dat zijn we

  collega 4000 euro boete, omdat hij een paar droogzetters te veel op voorraad had staan. Stoppen met dat melk gedoe in dit K land. Zo klaar mee

 • koestal

  stoppen of migreren is een oplossing

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.