Rundveehouderij

Nieuws

Genetische vooruitgang mais geeft record nieuwe rassen

De genetische vooruitgang bij de ontwikkeling van maisrassen is zo groot, dat er dit jaar een recordaantal nieuwe rassen is. Daarbij zijn ook de opbrengst per hectare en de kwaliteit de laatste jaren sterk gestegen.

De vooruitgang blijkt uit de nieuwe rassenlijst 2018, die is samengesteld onder toezicht van de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst. Daar staan zeventien nieuwe rassen op. Nog nooit was er zo’n groot aantal nieuwe rassen toegevoegd. Deze nieuwe rassen worden geleverd door tien verschillende kweekbedrijven. Het geeft aan dat er breed winst wordt geboekt en niet alleen bij één of enkele kweekbedrijven.

Genetische vooruitgang merkbaar in praktijk

De genetische vooruitgang is ook goed merkbaar in de praktijk. De (VEM)opbrengst per hectare is de laatste decennia flink toegenomen. Ook de kwaliteit verbetert. Vroeger was de veehouder al blij met een maisanalyse van 940 VEM per kilo droge stof. Tegenwoordig is 980 VEM per kilo droge stof allang geen uitzondering meer.

In de landbouwkundige eigenschappen is het goed om greensnap (middendoor breken stengel), zomerlegering en eindlegering uit elkaar te houden. Green snap speelt vaak in mei en juni als er heel veel celspanning in de plant is. Bij green snap breekt de plant echt af en is de onderkant gescheiden van de bovenzijde. Mais die in de zomer – vaak rond de bloei – platgaat of knikt, wordt meegenomen in het cijfer voor zomerlegering. Eindlegering is het platgaan van mais in het najaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.