Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Geen vrijstelling fosfaatrecht voor zeldzame koeienrassen

Er komt geen vrijstelling voor zeldzame koeienrassen binnen het stelsel voor fosfaatrechten vanaf 1 januari 2018.

Het is de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) niet gelukt om vrijstelling te krijgen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dat meldt de SZH op haar website.

Bedreigde soorten

Een op drie boerenbedrijven met zeldzame rassen zal hun zeldzame koeien laten slachten, inkruisen of afvoeren. Dat blijkt uit een door SZH gehouden enquête onder melkveehouders van zeldzame koeien zoals de Fries Hollandse, de Fries roodbonte, de Blaarkop, de Lakenvelder, het Brandrood-rund en de Witrik. Van sommige van deze rassen zijn er volgens de stichting nog maar 500 tot 1.200 dieren over, waardoor ze al ernstig kritiek of bedreigd zijn in hun voortbestaan.

Brandrode koe met kalf. - Foto: Koos Groenewold
Brandrode koe met kalf. - Foto: Koos Groenewold

SZH-voorzitter Boink is ernstig teleurgesteld en waarschuwt voor de gevolgen. “We storten onze zeldzame runderrassen in de afgrond als we niet snel een oplossing vinden.” Volgens de voozitter gaat het om een ‘heel kleine groep van in totaal 3.000 tot 5.000 melkkoeien. Dit voorjaar redden de Kamer en Van Dam de koeien van de slacht, maar dat blijkt achteraf alleen maar tijdelijk te zijn geweest.’ Ook het lot voor de voor vleesproductie gehouden zeldzame koeien is nog onzeker volgens SZH.

Subsidie uit EU

SZH zet het overleg met het ministerie voort en wil ook dat er een regeling komt waarbij voor het houden van zeldzame landbouwhuisdieren een premie per dier wordt verstrekt. In andere Europese landen is die regeling al vele jaren praktijk, volgens Boink: ‘De EU heeft hier subsidiemiddelen voor, inclusief normen om de hoogte van de premie vast te stellen, maar de Nederlandse overheden (het Rijk en de provincies) zijn, zo erkende Van Dam afgelopen zomer, vergeten om in Brussel aan te kloppen voor deze EU-middelen ter bescherming van zeldzame veerassen en agro-biodiversiteit.’

Het ministerie van LNV is zich bewust van de situatie, volgens een woordvoerder. Die bevestigt ook dat er nog overleg gaande is.

Laatste reacties

 • witrug123

  een beste premie per witrug verstrekken dat past mij wel!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • kraats

  Niet zo naïef doen; dit is precies wat ambtenarij wil. Zoveel mogelijk koeien ruimen.

 • magele

  'Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels.';

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • schooteind1

  Ik snap het probleem niet. Die koeien hoeven toch helemaal niet weg, mits je er maar fosfaatrechten voor hebt. Maar ja..als de eigenaren liever voor het geld kiezen dan voor de koe.....tja..........

 • boerke brabant

  ik heb lakenvelders en blondes. Een blonde brengt aanzienlijk meer op dan een lakenvelder. Voor mij is het in dit geval afscheid nemen van een lakenvelder, het verschil wordt te groot. Erg jammer dit, omdat over een paar jaar waarschijnlijk beseft wordt dat het lakenvelder ras grotendeels verdwenen zal zijn.. dan is het te laat. En dan te bedenken dat een jaar geleden nog niet eens bekend was dat niet melkgevende bedrijven ook onder de fosfaatregels zouden vallen.

 • Gerjo-Kompier1

  Misschien dat de 10% afgenomen rechten bij verkoop/lease o.a. uitgedeeld gaan worden voor ondersteuning van zeldzame rassen.
  Ik zou niet weten waarom de geplande 10% afroming blijft, terwijl de melkveesector bij invoering rechten vooraf tot onder het sectorplafond gekort wordt. Of de overheid moet volgend jaar ineens wel oog krijgen voor knelgevallen, bijzondere gevallen en pechvogels (door keuze van 1 datum i.p.v. jaargemiddelde voor de referentie).

 • ik heb hier brandrood lopen geld dus het zelfde voor

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.