Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Forse toename aantal bedrijven met weidegang

Het percentage melkveebedrijven met volledige weidegang is afgelopen weideseizoen met 2,7 gestegen naar 73,2. Dat meldt Duurzame Zuivelketen.

Dit bericht is geüpdatet met een reactie van Arla en een correctie op de berichtgeving dat Arla achterbleef in het gebruik van weidemelk. 

Het gaat hier om melkveebedrijven waar de koeien ten minste 120 dagen 6 uur lang per dag buiten lopen. Het percentage bedrijven met deelweidegang daalde wel met 1,1 naar 7,3.

Uit gegevens van de zuivelondernemingen blijkt dat inmiddels 80,4% van de melkveehouders een vorm van weidegang op zijn bedrijf toepast. Het percentage bedrijven met weidegang groeide dit jaar harder dan ooit, ondanks het relatief grote aantal melkveehouders dat het bedrijf beëindigde.

Met de toegenomen weidegang heeft de zuivelketen de doelstelling van het Convenant Weidegang, weidegang op minimaal het niveau van 2012, bijna gerealiseerd. In 2012 paste 81,2% van de melkveebedrijven een vorm van weidegang toe.

Meer veehouders passen voor eerst weidegang toe

De toename van het percentage weidegang is dit jaar voor een belangrijk deel te danken aan het aantal melkveebedrijven dat voor het eerst is gaan weiden. Op enkele honderden melkveebedrijven besloten veehouders de koeien weer buiten te laten lopen.

Dierenbescherming: nog veel zuivel gemaakt van stalmelk

De meeste zuivelproducten in de supermarkt zijn nog steeds gemaakt van stalmelk, maar het aanbod diervriendelijkere alternatieven neemt wel toe. Dat meldt de Dierenbescherming op basis van een eigen analyse. Het aanbod van weidezuivelproducten onder huismerken van supermarkten is van 25% in 2015 gestegen naar 34% in 2017. De toename van het aanbod van weidezuivelproducten van fabrikanten met merken als Danone en Nestlé gaat volgens de Dierenbescherming minder hard: van 22% in 2015 naar 26% in 2017. Eenzelfde ontwikkeling signaleert de organisatie bij kaas: de huismerken gaan van 22% in 2015 naar 50% in 2017, terwijl dit bij de merkkazen in de supermarkten veel minder is: van 15% naar 18%.

Trend dalende weidegang nog niet gekeerd

Ook geeft de Dierenbescherming aan dat de trend van dalende weidegang nog niet is gekeerd. De cijfers die de zuivelsector publiceert, noemt de organisatie verwarrend en geen goede maatstaf. Het zou moeten gaan om het aantal weidende koeien en niet het aantal weidende bedrijven. Het aantal melkkoeien met weidegang bleek afgelopen jaar stabiel op 65%, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Arla herkent zich niet in kritiek Dierenbescherming

Zuivelonderneming Arla verwerkt alleen maar weidemelk in haar fabriek in Nijkerk. Dat laat een woordvoerder weten in reactie op het rapport van de Dierenbescherming. Arla werd genoemd als achterblijver wat betreft het gebruik van weidemelk in haar producten. Het tegendeel is volgens de woordvoerder het geval. Wel is het zo dat niet op alle producten het weidemelklogo staat vermeld. Ook worden een aantal producten geïmporteerd uit Denemarken waar weidegang niet door een onafhankelijke instantie wordt geborgd.

Dierenbescherming heeft op haar website inmiddels een correctie geplaatst en geeft aan de positie van Arla nader te bekijken. 

Laatste reacties

  • frl

    Het is maar een geluk dat NZO met % bedrijven rekent ipv % koeien met weidegang.

  • Jan-Zonderland

    @frl 😀😀😀

  • koestal

    het gras wordt steeds groener

Of registreer je om te kunnen reageren.