Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Enorme toename omzet sector melkvee

De totale omzet van de melkveesector over de eerste drie kwartalen van 2017 is 30% hoger dan de omzet in de eerste drie kwartalen van 2016.

Dat blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet in het derde kwartaal was € 1,6 miljard, waarvan € 1,36 miljard uit melkomzet. In 2016 was de omzet € 1,15 mijard, waarvan € 0,9 miljard uit melk. De stijging van de omzet in het derde kwartaal van 2017 was daarmee zelfs 40% hoger dan in het derde kwartaal van 2016.

Raming op basis van btw-aangiften

Voor de eerste twee kwartalen lag de omzet van de gehele sector respectievelijk 22 en 28% hoger. CBS raamt de omzetten in 2017 dit jaar voor het eerst op basis van de btw-aangiften. Deze nieuwe methode maakt actuele omzetontwikkelingen snel inzichtelijk.

Positieve ontwikkeling melkprijs

Dat de omzet zo snel is gestegen, heeft grotendeels te maken met de positieve ontwikkeling van de melkprijs. De verschillen in omzet hadden nog veel groter kunnen zijn als de sector niet verplicht was om het aantal koeien te verminderen in het kader van fosfaatreductie.

Dat er toch nog een forse toename is te zien komt, naast de melkprijsontwikkeling, ook door het feit dat de productie per dier is toegenomen. De melkproductie nam tot en met het derde kwartaal met gemiddeld slechts 0,7% af terwijl er toch ruim 50.000 koeien minder zijn. Een deel van de fosfaatreductie is ook tot stand gebracht door het afvoeren van jongvee. Er zijn 120.000 stuks jongvee minder, op basis van de Landbouwtelling per 1 april 2017.

Laatste reacties

 • koestal

  De boeren hadden toen ook nog een grote achterstand in betalingen . Veel loonwerkers hadden toen nog openstaande rekeningen van meer dan een jaar,die nog betaald moesten worden door boeren.

 • el

  Mocht er nog wat winst overblijven, dat kan volgend jaar weer goed van pas komen!

 • farmer135

  De daling is alweer ingezet..

 • mtsvanaaken

  Is men al vergeten dat vanaf dit jaar iedereen met de btw regeling mee moet doen?

 • Koen Franken

  @ koestal , je zal maar loonwerker zijn en het overgrote deel van je klanten betaald pas na een jaar , dit is niet de weg , zo hoort het dus niet .Geld lenen doe je bij een bank .

 • info48

  Mts vanaaken, U merkt het beter op dan de journalist van de Boerderij en LTO en Zuivel. dit is absoluut geen vergelijking want het is voor het eerst op basis van de BTW aangiften, wel gaat dit weer een eigen leven leiden en verwarring en paniek scheppen in de maatschappij en bij de politiek......gevolg? versterking van het idee dat de sector nog meer moet krimpen!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.