Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

‘Benut fosfaatruimte met compost’

Melkveebedrijven die nog fosfaatruimte hebben, kunnen dat nu opvullen door compost aan te voeren.

Dat adviseert Groeikracht, een onafhankelijke organisatie die zich bezighoudt met optimaliseren van de ruwvoerproductie. Volgens Groeikracht zijn er bedrijven die fosfaatruimte hebben doordat ze op basis van stikstof mest hebben moeten afvoeren, zodat ook relatief veel fosfaat is afgevoerd.

Waarom compost?

Groeikracht adviseert juist compost omdat uit proeven in de Achterhoek en Brabant blijkt dat met 20 ton groencompost per hectare al een flinke plus in zetmeelopbrengst behaald kan worden.

In het eerste jaar na de compostgift stijgt de opbrengst van snijmais met gemiddeld 12%. Op alle percelen is 35 kuub rundveedrijfmest (RDM) als basisbemesting gegeven.

Compost vooral op bouwland strooien

In de Achterhoek wijzen ook diverse proeven uit dat een bemesting van 50 kuub RDM niet op kan tegen 35 kuub RDM aangevuld met 20 ton groencompost. Daarmee is een relatief snel resultaat zichtbaar uit een aan vulling met compost. Om de organischestofbalans in de bodem een flinke impuls te geven, adviseert Groeikracht vooral om compost op bouwland (mais) te strooien. Onder grasland wordt tenslotte al flink organische stof opgebouwd.

Laatste reacties

 • gerhardrave1

  daar is de landbouwer weer goed voor afal van de overheid op ruimen

 • deB.


  precies, zot om waardevol fosfaat af te voeren, om het daarna weer aan te voeren!!
  en betalen maar weer

 • koestal

  waarom geen kunstmest ?,de kunstmestlobby zal hier niet blij mee zijn want die heeft in Brussel veel te zeggen

 • Nick1983

  Fosfaatkunstmest is op derogatie bedrijven toch al niet toegestaan.

 • Jan-Zonderland

  Dat is ook geen vergelijking: 50 ton rdm tov 35 ton rdm + 20 ton compost. Maar ok als het zo moet ivm stikstof overschot dan is het een denkbaar scenario maar ik zou graag de kosten/baten analyse erbij zien.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.