Foto: Michel Zoeter RundveeNieuws

Alpro mag blijven verwijzen naar zuivel

Alpro mag op zijn producten en in advertenties blijven vermelden dat zijn desserts een variatie zijn op yoghurt of (kook)room.

Dat blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof van ’s Hertogenbosch. De termen mogen niet gebruikt worden als benaming of aanduiding voor de producten.

Zuivelbenamingen beschermd

De uitspraak volgt nadat de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) hoger beroep had aangetekend tegen een uitspraak uit 2014. In Europese regelgeving is het gebruik van een aantal zuivelbenamingen zoals melk en yoghurt beschermd. Deze benamingen mogen alleen worden gebruikt voor zuivelproducten.

NZO is van oordeel dat de producent van plantaardige producten handelt in strijd met deze Europese regelgeving door op de verpakkingen van zijn producten en in zijn advertenties beschermde zuivelbenamingen te gebruiken. Daarmee zou Alpro de indruk wekken dat zijn producten zuivelproducten zijn en daarmee verwarring creëren bij de consument. Dat is volgens het Hof dus lang niet altijd het geval.

Sojadessert is geen vla

Wel stelt het Hof NZO in het gelijk dat Alpro onrechtmatig heeft gehandeld door bij het in de handel brengen van de sojadesserts de benaming ‘vla’ te gebruiken en door bij het in de handel brengen van het sojaproduct Cuisine de benaming ‘room’ te gebruiken. Hiervoor moet door Alpro een nader te bepalen schadevergoeding worden betaald.

Beheer
WP Admin