Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Aandeel buitenlandse melkveerassen daalt naar 7,5%

Het aandeel sperma van buitenlandse melkveerassen in de Nederlandse markt is voor het vierde achtereenvolgende jaar gedaald naar 7,5% in 2017.

Dat is 0,3% lager dan in 2016. De top van de afzet was in 2014 met 10,7% van de markt van totaal inseminaties met melkveerassen. Dat blijkt uit cijfers van fokkerijbedrijf CRV.

In totaal neemt de afzet van de vijf belangrijkste buitenlandse melkveerassen af met 18.800 inseminaties naar een totaal van 165.700 inseminaties. Het percentage is berekend op het totaal van 2.204.900 inseminaties met melkveerassen.

Alleen Jersey mag zich verheugen in een stijgende afzet, van afgerond 12.000 inseminaties naar 13.500 inseminaties. Fleckvieh daalt van 81.800 naar 74.200 inseminaties. Ook Browns Swiss en Montbéliarde dalen naar respectievelijk 19.800 en 28.000 inseminaties. Scandinavisch roodbont, een optelsom van Noors, Zweeds en Deens roodbont daalt van 36.100 naar 30.400.

De buitenlandse melkveerassen worden gebruikt om Holstein mee te kruisen. Dit gebeurt in een verdringingskruising waarbij langzaam naar het ras wordt toegewerkt waarmee geïnsemineerd wordt. Ook wordt sperma van (meestal twee) andere rassen naast Holstein ingezet in een rotatiekruising.

Holstein blijft wel het meest gebruikte ras. Van zwartbont zijn er in totaal 1.528.600 inseminaties verricht en van roodbont 466.000 inseminaties.

Naast de inseminaties met melkveerassen zijn er ook nog 803.500 inseminaties met vleesveerassen, waarvan Belgisch Witblauw er 795.400 voor zijn rekening neemt. Dit ras kent daarmee een stijging met 140.000 inseminaties.

Laatste reacties

 • pvdbfarm b.v

  Er is een grote toekomst voor jersey !!
  Te denken aan,
  Minder onderhoudsvoer .
  Langere levensduur(vervanging,sterke benen klauwen,dierenarts laag
  Minder land nodig (minder mest,voer)
  Minder water naar de fabriek(transport,verwerkingskosten veel lager)
  Prettige koeien om mee tewerken intelligent.
  Koeien die 30% efficiënt,meer opbrengst,minder belastend voor natuur!
  Bijzonder melkras .......... en meer?

 • farmerbn

  En zo te zien geen nadelen.

 • mtseshuis

  jammer, maar jersey's hebben in Nederland niks te brengen, want de nadruk zal op kilogrammen melk blijven liggen... Is ook simpel, want gehalten tellen totaal niet door als er geen kilo's melk bij aan hangen. Heb hier ook wat Jersey's, maar die kunnen nog niet eens de gemiddelde vaarzenproductie kg's vet en eiwit halen, laat staan dat ze met de oudere koeien mee kunnen doen.
  Het hele kruislingen verhaal wordt compleet overschat en zoals dus te zien is, komen daar steeds meer boeren achter...
  Pak gewoon triple aAa fokkerij, gebruik goede en graag een beetje outcross bloedlijnen en het komt allemaal goed, áls het management maar goed is!

 • ik denk dat mts eshuis een beetje jaloers is op de jerseys jammer eshuis

 • kleine boer

  Waar gaan de jersey stierenkalveren heen?

 • veehouder10

  @mtseshuis in het hele fosfaatgebeuren kan het nog wel eens gunstig zijn. met jerseys krijg je makkelijker hogere kg vet en ewit per kg fosfaat dan met een holsteinkoe op 11000 kg met lage gehalten.

 • A1967

  Het gaat hier om totaal van inseminaties, jammer, interessanter is te weten om hoeveel 1e inseminaties het gaat.
  Mijn eigen ervaring is dat bij het kruisen minder rietjes nodig zijn dan met puur HF.
  1.3 per dracht om 2.1.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.