Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Wet grondgebonden groei officieel van kracht per 1 januari 2018

De wet grondgebonden groei melkveehouderij wordt per 1 januari 2018 van kracht. Dat heeft koning Willem-Alexander besloten.

Het wetsvoorstel waarin wordt geregeld hoeveel mest melkveebedrijven maximaal mogen verwerken, werd eerder dit jaar door de Eerste Kamer aangenomen. Toen was formeel nog niet bekend per wanneer de wet in werking zou treden, dit zou per koninklijk besluit gebeuren.

Geen wijziging ten opzichte van grondgebondenheidsregels

In de praktijk betekent de invoering van de wet geen wijziging ten opzichte van de huidige regels voor grondgebondenheid. De wet vervangt de Algemene Maatregel van Bestuur die grondgebondenheid van de melkveehouderij regelt. De Eerste Kamer ging destijds niet akkoord om dit via een AmvB te regelen en wilde een wet. Deze werd in mei van dit jaar aangenomen. Alleen PvdD en D66-lid Prast stemden tegen. GroenLinks zou liever verdergaande verplichting op het gebied van grondgebondenheid zien, maar ziet dit wetsvoorstel als een goede eerste stap.

De wet moet de grondgebondenheid van de melkveehouderij garanderen, door groei van bedrijven alleen toe te staan als er ook plaatsingsruimte is voor de extra fosfaatproductie die hierdoor ontstaat. Groei op basis van mestverwerking is hiermee niet mogelijk.

Beheer
WP Admin