Rundveehouderij

Nieuws 13 reacties

Weer uitstel IBR-uitroeiing en BVD-beheersing

De invoering van een wettelijk verplichte IBR-uitroeiing en BVD-bestrijding is opnieuw uitgesteld. Het wachten is op een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Naar verwachting kan het programma dan 1 januari 2019 van start gaan.

De zuivelsector weigert de invoering echter langer voor zich uit te schuiven en stelt deelname aan een bestrijdingsprogramma BVD en IBR per 1 april 2018 verplicht. Reden voor Toon van Hoof, voorzitter van de stuurgroep voorbereiding nationale aanpak IBR en BVD, om op te stappen. De zuivel heeft volgens hem buiten de stuurgroep om een eigen privaat programma opgesteld. Vervolgens is dit in de stuurgroep gepresenteerd en in de afgelopen weken bediscussieerd. Van Hoof laat weten niet de verantwoordelijkheid voor het plan van de zuivel te willen dragen. Volgens hem bestaat de kans dat na invoering van een AMvB toch weer zaken anders moeten. Daarbij zouden de andere sectoren vooralsnog niet meedoen. Hij geeft aan dat de vleesvee- en kalversector samen goed zijn voor meer UBN’s dan de melkveehouderij. “Als je investeert wil je ook zeker weten dat het goed komt”, aldus Van Hoof.

Zuivel en kalversector willen niet reageren

Zowel de zuivel als kalversector willen niet zelf reageren. Afgesproken is dat Jos Verstraten van LTO-vakgroep Melkveehouderij namens alle partijen het woord voert. Tegenover Veeteelt liet hij weten dat de melkveesector wil doorpakken en aan de politiek laten zien dat de sector echt met de bestrijding aan de gang wil. Hij verwacht dat het overheidsprogramma dat per 1 januari 2019 start, in lijn ligt met het bestrijdingsprogramma dat de zuivelketen nu oppakt.

Laatste reacties

 • Bolder01

  Eerst de vorige enting schade op lossen..... toen veeeel problemen gehad ... was toen ook. Verpligt

 • henver1

  Wat een stelletje slappe zakken , gewoon 1-1-2018 invoeren en anders niets

 • slagman

  Absoluut niet invoeren ,laat de dieren zelf afweer opbouwen.en geen extra geld uitgeven aan gezondheidsdienst en veearts,en extra veel gevaarlijk werk (bloed tappen en enten)

 • Vhouder

  beste slagman met die instelling zijn wij als nederland over een paar jaar het enigste land dat nog niet vrij is

 • mtseshuis

  Allemaal gezever om niks, van de zomer waren hier kalveren uit Duitsland met BVD type 2 besmetting. Het is 1 groot geld festijn en egokwesties van bestuurders, verder niks...
  Degene die wil: enten of gecertificeerd vrij worden, degene die niet wil: mooi laten gaan.. Je hebt toch geen enkele garantie dat je geen uitbraak krijgt als je vrij bent..

 • Piloot

  mtseshuis, garantie heb je inderdaad niet maar wij zijn nu zo onderhand het afvoerputje van Europa. Omdat wij geen bestrijdingsprogramma hebben mag alles uit heel Europa Nederland in en wij kunnen naar veel landen niet exporteren omdat we een lagere gezondheidstatus hebben. Alle ellende komt dus eenrichtingsverkeer onze kant op.

 • koestal

  Nederlanders kijken bij aankoop alleen maar naar de prijs en niet naar de gezondheidsrisico,s

 • Bennie Stevelink

  @Piloot, jij begrijpt het. Zodra wij officieel vrij zijn van BVD kunnen wij de grens sluiten voor alles wat niet vrij is.

 • Marco22

  Dat is meteen ook de reden van de vlees en kalverhouders om niet mee te doen.
  Vraag me wel af of NZO(RFC) en LTO zich heer en meester voelen over alle melkveehouderijen. Alles afdwingen via leveringsvoorwaarden en de boer wordt niets gevraagd.

 • hollandagri

  Reden voor zuivel kan zijn dat ze door fosfaatrechten jongvee willen opfokken in het buitenland, dat nu matig beschikbaar is ivm conflicterende gezondheidsstatus.

 • B.T. Henstra

  Zo snel mogelijk invoeren. Zoals eerder geschreven willen we toch niet het afvoerputje van Europa zijn.

 • Kletskoe

  Zo snel mogelijk en iedereen. We willen weiden maar dan kan je ze niet overal laten lopen omdat er aangrenzend hobbyboeren zitten die geen idee hebben wat de status van hun vee is

 • lammetje

  T had allang ingevoerd moeten zijn, wij zijn idd t afvoerputje van Europa. Erg dom dat sommigen dit niet willen inzien

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.