Rundveehouderij

Nieuws 13 reacties

Schouten: Nederland heeft zicht op derogatie 2018

Nederland heeft zicht op het krijgen van een nieuwe derogatie op de mestnormen.

Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland heeft van de Europese Commissie te horen gekregen dat ze in december de tweede stap kan zetten in het Nitraatcomité. Dit is nodig om derogatie te kunnen krijgen.

Stemming derogatie in april 2018

Schouten verwacht dat in het Nitraatcomité van april 2018 gestemd zal worden over een nieuwe derogatie. Dat betekent wel dat er geen duidelijkheid is over een nieuwe derogatie op het moment dat de huidige derogatie afloopt, per 31 december 2017.

In december meer duidelijkheid

Hoe een nieuwe derogatie er uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Schouten betrekt hierbij de suggesties die brancheorganisaties en andere belanghebbenden hebben gedaan. De minister verwacht begin december de inzet van Nederland voor een nieuwe derogatie openbaar te kunnen maken.

Ook in het staatssteuntraject worden goede vorderingen gemaakt

Fosfaatreductieplan

Een derogatie kan worden versterkt als Brussel akkoord gaat met het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Het fosfaatrechtenstelsel voor de melkveehouderij is hier ook onderdeel van. Schouten schrijft dat de gesprekken over het fosfaatrechtenstelsel met de Europese Commissie positief verlopen. Ook in het staatssteuntraject – waar het eerdere voorstel van Van Dam over struikelde – worden goede vorderingen gemaakt.

Iedereen beschikking in januari

Schouten gaat er vanuit dat het fosfaatrechtenstelsel per 1 januari 2018 in werking kan treden. “Ik streef ernaar dat RVO.nl in januari, wanneer de wet in werking is getreden, alle ondernemers door middel van een beschikking op de hoogte stelt van de aan hen toegekende rechten”, aldus Schouten.

Laatste reacties

 • alco1

  Natuurlijk wordt er derogatie toegekend voor 2018.
  Maar als daarna de fosfaatrechten hun intrede gedaan hebben, dan zal deze vorm van derogatie verdwijnen als sneeuw voor de zon.
  We zullen er dan achter komen: "Dat we er dan toch met z'n allen zijn in getuind"

 • deB.


  Zo druk met fosfaat, maar worden straks genaaid met de stikstofnorm BAH

 • melkveehouder .

  Zo is dat Alco1. Deze opmerking van Schouten Is een juridische. De fosfaatrechten worden ingevoerd bij concreet zicht op invoering. Nu er zicht is kunnen de rechten per 1 januari 2018 worden ingevoerd. De sectorale fosfaatplafonds worden in de nieuwe mestwet vastgelegd en de bedrijven worden voorgoed op slot gezet. Na deze periode geen derogatie meer en het spel is gespeeld.

 • melkveehouder .

  Herstel: de fosfaatrechten worden ingevoerd bij concreet zicht op toekenning van derogatie

 • Wanneer de derogatie zou worden opgeheven (niet meer nodig zijn) ,zullen de daaraan verbonden verplichtingen niet meer afdwingbaar zijn , lijkt mij , waar worden deze dan ondergebracht?

 • buitenok

  vreemd allemaal. en we weten de nieuwe spel regels voor derogatie ook nog niet.

 • melkveehouder .

  @9.23. De fosfaatplafonds worden binnenkort in de nieuwe Meststoffenwet vastgelegd. Ook als er geen derogatie meer komt is groei van de melkveestapel niet meer mogelijk. Dat bedoelde ik: geen derogatie meer en wel fosfaatrechten. We worden erin geluisd door de politiek. Het CDA moet dat maar eens uitleggen: zij hadden de beslissende stem in de Eerste Kamer waardoor het stelsel ingevoerd kan worden. Daarom willen ze ook de komende reageerperiode geen verantwoording dragen bij het ministerie van Landbouw. Schouten mag het opknappen.

 • melkveehouder .

  Sorry, was reactie @5.32

 • farmerbn

  Ik denk dat de derogatie wel behouden blijft want het is een prachtig instrument om de veehouders braaf te houden. Wel zullen er steeds weer meer belemmeringen aan toegevoegd worden. Daarom was kiezen voor derogatie ook zo dom.

 • koestal

  Ik geloof er niks meer van ,na het mestcomplot in het zuiden is het verhaal al helemaal anders !

 • Henk.visscher

  Met aanpassingen hoef ik geen derogatie meer, zo als het nu is of helemaal niet meer

 • koestal

  o, wat zijn we heden blij,met de mogelijke nieuwe derogatie,en al die boeren die elke nacht maar wakker liggen. Ja,ze houden in Brussel de spanning er lekker in.

 • bankivahoen

  Tis maar waar men voor kiest, de boeren langzaam of versneld de nek omdraaien. Er zal voor altijd wel een zwaard van damocles boven de boeren hangen, daar zorgt men wel voor.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.