Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Rubber op roosters comfortabeler voor vleeskalf

Alternatieve vloeren met rubberen toplaag, zoals de ICE (Groene Vlag) en Easyfix, leveren vleeskalveren meer comfort.

De klinische gezondheid en de technische resultaten worden niet of nauwelijks door de vloeren beïnvloed. Dit blijkt uit een meerjarenonderzoek van Wageningen Livestock Research dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is uitgevoerd.

Liever de rubberen vloeren

In het onderzoek zijn zowel stallen voor blankvleeskalveren met houten vloeren als roséstallen met betonnen vloeren vergeleken met alternatieve roosters. Kalveren gaven in beide stalsystemen de voorkeur aan de relatief zachtere rubbervloeren als ligoppervlak. Ten opzichte van houten roosters gleden blankvleeskalveren tot twee weken voor de slacht op de ICE en Easyfix-vloer minder vaak uit. Zowel bij blankvlees- als rosékalveren was de prevalentie van dikke knieën lager ten opzichte van de referentievloer.

Ammoniakemissie

De toepassing van alternatieve vloeren leidde niet tot een verslechtering van de gezondheid of de technische prestaties. In vergelijking tot beton waren de kalveren op de twee alternatieve vloeren minder bevuild, het verschil met de houten vloeren was minimaal.

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De onderzoekers hebben ook de ammoniakemissie tussen de verschillende vloeren vergeleken. Voor blankvleeskalveren realiseerde de ICE-vloer met niet-optimaal functionerende kleppen in de roosterspleten een reductie van 23%. Bij rosé behaalden de alternatieve vloeren nauwelijks een reductie. Op basis van de technische resultaten van de koppels kalveren zijn er geen extra opbrengsten door de zachtere vloeren. De meerprijs van de zachte toplagen bedragen 5 tot 10 cent per kilo vlees. Wanneer ook de ondervloer vervangen moet worden komen de meerkosten op 11 tot 15 cent.

Laatste reacties

  • nutterseweg10

    Afgaande op de vloer op de foto is een houten roosteervloer 10 keer beter en schoner!!

  • Vhouder

    rubber vloer is blubbervloer moet verboden worden om kalveren op rubbervloeren te houden heb het zelf tweemaal geprobeerd kalveren moeten eerst door de wasstraat anders kunnen ze niet meer geslacht worden

Of registreer je om te kunnen reageren.