Foto: Fotostudio Wick Natzijl RundveeNieuws

Rabo: vraaggedreven afstemming noodzakelijk

Om beter te kunnen inspelen op de marktomstandigheden en optimaal gebruik te maken van de beschikbare verwerkingscapaciteit, is een betere vraaggedreven afstemming binnen de zuivelketen noodzakelijk.

Een toenemende diversiteit aan melkstromen en het inspelen op nichemarkten zal hier onderdeel van zijn.

Dit schrijft Rabobank in haar nieuwe sectorvisie ‘Melken in de nieuwe realiteit’. De bank geeft aan dat de focus van melkveehouders de komende jaren gaat verschuiven van het produceren van meer melk richting de optimale verwaarding, van melk binnen de productiebeperkingen. In de opbouw van melkprijzen zullen toeslagen een steeds belangrijker onderdeel vormen. Er moet worden gedacht aan zaken als weidegang, biodiversiteit en andere duurzaamheidsonderwerpen. Een toenemende diversiteit aan melkstromen zal leiden tot grotere verschillen in melkprijzen.

Minder bedrijven gestopt

Rabobank verwacht dat er rond 2030 nog maximaal 10.000 bedrijven met melk- en kalfkoeien in Nederland zijn. Als gevolg van de hoge melkprijs en afwachtende houding rond regelgeving, stopten in de afgelopen jaren minder bedrijven dan voorheen. De bank verwacht echter dat de dalende trend van jaarlijks 3,5% (in de periode 2000-2012) zich zal herstellen. Door de stoppersregeling en de prijsniveaus van fosfaatrechten, zal de aankomende twee jaar een inhaalslag worden gemaakt in aantal bedrijfsstakers.

Verplichte asbestverwijdering en regionale verplichte investeringen in emissiearme huisvesting kunnen in aanloop naar de periode tussen 2020 en 2024 een reden zijn om het bedrijf vroegtijdig te beëindigen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin