Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Melkrobot verbruikt vaak te veel spoelmiddel

Veel melkrobots verbruiken meer spoel- en desinfectiemiddelen dan noodzakelijk. Dit kan de kosten met € 800 per jaar verhogen.

Dit meldt TopAgrar Ősterreich op basis van een onderzoek van Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen. De kosten zijn niet alleen voor het teveel aan reinigingsmiddelen, maar ook voor extra slijtage van onderdelen door inwerking van de middelen.

Verbruik verschilt sterk

In totaal werden op 33 melkveebedrijven 46 melkboxen onderzocht van de merken Lely, DeLaval, Gea, Happel en Fullwood. De merken verschillen onderling in de hoeveelheden reinigings- en desinfectiemiddelen, maar ook binnen de merken zijn grote marges. Zo liep het verbruik per hoofdreiniging met alkalisch middel bij DeLaval-robots uiteen van 302 tot 469 milliliter. Het verbruik van zuur liep uiteen van 290 tot 450 milliliter. Bij de GEA MiOne werd 186 tot 551 milliliter alkalisch middel gebruikt en 169 tot 559 milliliter zuur, beiden per hoofdreiniging. Het gemeten verbruik van de LelyA4 liep uiteen van 144 tot 338 milliliter alkalisch middel en 94 tot 262 milliliter zuur.

Concentratie reinigingsmiddel varieert enorm

Naast de grote spreiding bleken veel melkrobots de aanbevolen concentratie reinigingsmiddel van 500 tot 700 ppm niet te halen. De GEA MiOne behaalde in het onderzoek gemiddeld 1.029 ppm, maar wel met een spreiding van 400 tot 2.000 ppm.

De onderzochte Lely A3 en A4 robots behaalden met 725 het gemiddelde ruimschoots, maar ook hier was de bandbreedte groot, namelijk 50 tot 1.000 ppm. De onderzochte DeLaval VMS scoorde gemiddeld 283 (100-600) ppm en Fullwood 673 (500-800) ppm.

Instelling reinigingsunit beter controleren

Volgens de onderzoekers moeten zowel veehouders als leveranciers de instellingen van de reinigingsunits beter controleren. De concentratie middel is bijvoorbeeld al afhankelijk van de hardheid van het water.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als je hitte reiniging hebt bij lely moet je bij hard water ook een waterontharder installeren. Kun je dan ook minder middel gebruiken omdat het water dan zachter is?

 • jan1

  Normatliter kun je bij zachter water ook minder reinigingsmiddel gebruiken..
  Wat ik wel jammer vind, is dat er niet bij staat, hoeveel water er wordt verbruikt bij de reiniging.
  Hier staat die ook vrij ruim nl. 0,8 % ( De norm is 0.5 % )
  Bij 30 liter water wordt er 240 cc reinigingsmiddel gebruikt. Per dag is dat dus 270 cc meer dan de norm. Per jaar is dat bijna 100 liter. Reinigingsmiddel kost € 47.95 per drum van 70 kg. Dus € 72.00 per jaar.

 • rub2

  Heeft ook te maken met afstand van robot tot tank? Dit is ook in geen geval het zelfde, hier 2 robots met verschillend verbruik aangezien de 2e 20 meter meer leiding heen en terug heeft.

 • veldk

  Dat heeft er zeker mee te maken rub2

 • RobSentech

  Zou met het plaatsen van sensoren toch volledig geautomatiseerd kunnen worden.
  Flow van de doseringen. flow en temperatuur van het water, en evt ook nog de hardheid van het water als dat van grote invloed is.

 • Bennie Stevelink

  Dosering wordt gestuurd door het meten van de geleidbaarheid van het spoelwater, tenminste bij de Lely A-4 waar ik mee melk. Hoe dat bij andere robots gaat weet ik niet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.