Foto: ANP RundveeNieuws

Melkproductie in Nederland kost € 45 per 100 kilo

De kosten voor het typische Nederlands melkveebedrijf liggen rond de € 45 per 100 kilo melk. Deze bestaan uit betaalde kosten en berekende kosten voor eigen kapitaal, grond en arbeid.

Dat blijkt uit cijfers van IFCN (International Farm Comparison Network). De € 45 kosten zijn onder meer opgebouwd uit € 10 per 100 kilo melk voergebonden kosten. Dit zijn kosten die gemaakt zijn voor de aankoop van voer, bemesting, zaaizaad en gewasbescherming.

De berekende en betaalde kosten voor arbeid in Nederland liggen op bijna € 9 per 100 kilo melk. De kosten voor afschrijving en onderhoud van machines en gebouwen en loonwerk komen ook uit op ruim € 9 euro per 100 kilo melk.

Hoogste kosten voor Duitse en Poolse bedrijven

Binnen Europa hebben alleen typische Duitse en Poolse melkveebedrijven hogere kosten per 100 kilo melk. In Ierland liggen de kosten met € 37 het laagst.

Buiten Europa valt op dat alle landen lage kosten voor machines, gebouwen en loonwerk hebben. In de Verenigde Staten liggen totale kosten op bijna € 33 per 100 kilo melk. Met ongeveer € 29 per 100 kilo melk heeft het Nieuw-Zeelandse melkveebedrijf de laagste kosten van alle belangrijke zuivellanden.

Nederlandse melkveehouderij in buitenlands perspectief plaatsen

IFCN vergelijkt de Nederlandse melkveehouderij elke twee maanden me een aantal andere exporterende zuivellanden landen via een specifiek kengetal. Doel is om de Nederlandse melkveehouderij meer in buitenlands perspectief te plaatsen.

Beheer
WP Admin