Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Melkproductie in Nederland kost € 45 per 100 kilo

De kosten voor het typische Nederlands melkveebedrijf liggen rond de € 45 per 100 kilo melk. Deze bestaan uit betaalde kosten en berekende kosten voor eigen kapitaal, grond en arbeid.

Dat blijkt uit cijfers van IFCN (International Farm Comparison Network). De € 45 kosten zijn onder meer opgebouwd uit € 10 per 100 kilo melk voergebonden kosten. Dit zijn kosten die gemaakt zijn voor de aankoop van voer, bemesting, zaaizaad en gewasbescherming.

De berekende en betaalde kosten voor arbeid in Nederland liggen op bijna € 9 per 100 kilo melk. De kosten voor afschrijving en onderhoud van machines en gebouwen en loonwerk komen ook uit op ruim € 9 euro per 100 kilo melk.

Hoogste kosten voor Duitse en Poolse bedrijven

Binnen Europa hebben alleen typische Duitse en Poolse melkveebedrijven hogere kosten per 100 kilo melk. In Ierland liggen de kosten met € 37 het laagst.

Buiten Europa valt op dat alle landen lage kosten voor machines, gebouwen en loonwerk hebben. In de Verenigde Staten liggen totale kosten op bijna € 33 per 100 kilo melk. Met ongeveer € 29 per 100 kilo melk heeft het Nieuw-Zeelandse melkveebedrijf de laagste kosten van alle belangrijke zuivellanden.

Nederlandse melkveehouderij in buitenlands perspectief plaatsen

IFCN vergelijkt de Nederlandse melkveehouderij elke twee maanden me een aantal andere exporterende zuivellanden landen via een specifiek kengetal. Doel is om de Nederlandse melkveehouderij meer in buitenlands perspectief te plaatsen.

Laatste reacties

 • Wat is het in DK?

 • deB.


  Dus rekenen met gem. 34 cent gaat de sector op termijn naar de knoppen.
  Bedrijven niet meer over te nemen.

  Totaal geen rendement op vermogen.

 • koestal

  Maar het maakt niet veel uit,veel boeren mogen graag melken,gun hun dat plezier,mag ook een beetje kosten

 • W.Janse

  10 euro voer kosten, 9 euro kapitaal- en afschrijvingskosten, 9 euro arbeidskosten. Waaruit bestaan de overige 17 euro aan kosten(45-10-9-9) ?

 • koestal

  maar even wachten met het bouwen van een nieuwe stal

 • Schaap1975

  Wat een onzin dit artikel. Als je een kostprijs van 45 cent hebt moet je 1 ding doen: bord in de tuin, P rechten verkopen en geld wegzetten. Misschien een paar bitcoins kopen en marge/rendement maken.

 • koestal

  Ierland neemt de gereduceerde melkproductie gemakkelijk over,dan is dat probleem weer opgelost

 • Rendement op eigen geld is er nimmer geweest voor een boer, dat kun je vergeten!
  De boeren in Europa moeten hun eigen vermogen gratis beschikbaar stellen aan de consumenten en dat doen ze ook nog! Het is dezelfde consument die via Dagblad Trouw (01.12.2017) de hardwerkende (24/7) veehouders wegzetten als fraudeerders met landjepik (gemeente Berkelland) en het in bezit nemende bedrijfstak (Trouw 04.12.2017) van de groene ruimte (Boomwallen en bermen!). Dan nog maar te vergeten dat wij dierlijke mest moeten afvoeren om te compenseren door chemische bemesting, dit ter sponsoring van de kunstmestindustrie. Kennelijk slaapt LTO lekker verder en royeert met ferme taal de frauderende mestverwerkers en frauderende boeren leden! Nogal de wereld op zijn kop in Boerenland Nederland! Tja dan maar een bord in de tuin.........? Kom op boerenstand en verweer je beter omdat je veel beter verdient!

 • deB.


  Tegen dovenmans oren!!!

  We zijn met z'n allen een stelletje domme kneuzen! Walgelijk om de medemens te voeden, voor NOP!!!

  En dan de jongeren dom wijs lullen tegen Carola Schouten... komt niets van terecht!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.