Rundveehouderij

Nieuws 1059 x bekeken 1 reactie

Klimaatverandering vergroot mycotoxine-probleem

De besmetting van landbouwgewassen, zoals mais en granen met mycotoxines zal door klimaatverandering en oplopende gemiddelde temperaturen sterk stijgen. Onder meer de veevoersector zal er de handen vol aan hebben om de problemen hierdoor het hoofd te bieden.

Dit zei Mecelo Martins, directeur Europa, Midden-Oosten en Afrika van de Chinese agro-gigant Cofco op het jubileumcongres van veevoercontroleur GMP+.

Akkerbouwers in onder meer de hele regio van Zuidwest-Europa en Frankrijk tot in Kazachstan zullen er last van krijgen. Ook neemt de besmetting van veevoer(grondstoffen) met aflatoxine toe, aldus Martins. Aangetoond is dat bij een gemiddeld 2 graden hogere temperatuur, de aanwezigheid van Aflatoxine B1 in mais bijna verdubbelt, stelde hij. Het probleem zal zich niet alleen voordoen in de genoemde regio, maar zal zich wereldwijd laten voelen.

Meer dan 500 mycotoxines

Wereldwijd bestaan er heel veel soorten mycotoxines. Volgens het hoofd-research van Cofco gaat het om meer dan 500. Voor heel veel daarvan bestaan nog niet eens testen, terwijl wel bekend is dat ze problemen kunnen veroorzaken. Daarbij is er nog een probleem, zo werd gesteld. Voor bepaalde mycotoxines kunnen wel veilige drempelwaardes zijn vastgesteld, maar in combinaties met andere soorten kunnen ze dan nog gevaarlijk zijn en ziektes veroorzaken bij dieren. Op dit gebied ligt dus nog een grote onderzoeksbehoefte.

De verspreiding van mycotoxines kan worden tegengegaan door gebruik van onder meer plantenrassen die resistenter zijn, door een andere en betere teeltwijze en door een betere bewaring en transport.

Eén reactie

  • alphons1

    ik denk dat het meer te maken heeft met achter uit gaan van de bodem door de wetgeving. want bodemleven ruimen mycotoxines op

Of registreer je om te kunnen reageren.