Rundveehouderij

Nieuws 17 reacties

Fosfaatrechtenstelsel definitief per 2018 van kracht

Het fosfaatrechtenstelsel wordt per 1 januari 2018 ingevoerd, heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten.

Hoewel het voornemen al was om het stelsel per 1 januari in te laten gaan, was dit nog niet definitief, vanwege een aangenomen amendement van Helma Lodders (VVD), waarin wordt gesteld dat de fosfaatrechten pas ingevoerd zouden worden als er zicht was op een nieuwe derogatie. Minister Schouten stelt dat er zicht is op een nieuwe derogatie op de standaardmestnormen, waardoor het fosfaatrechtenstelsel per 1 januari 2018 ingevoerd kan worden.

Laatste reacties

 • farmer135

  Zo is dat : je kunt het namelijk ook omdraaien: zonder fosfaatrechten geen zicht op derogatie, dus gaan met die banaan.

 • Leuk of niet leuk er is nu eindelijk iemand die de lijnen uit gaat zetten.
  Duidelijkheid zit menigeen op te wachten. Succes Carola.

 • xw

  helder, weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Geen grappen meer zoals dit jaar

 • frl

  Fosfaatrechten zonder derogatie zo komt het.

 • farmerbn

  Dat denk ik ook frl.

 • wmeulemanjr1

  Lang leve de vrijheid van 1 Europa zonder melkquotum!, alleen bedenken we in 1 land een fictief fosfaatplafond, waarna we gesteund door sommige politici fosfaatrechten met daarbij gekoppelde productie invoeren, alles onder het mom behoud/derogatie.

 • mtseshuis

  Hoor nu al gezever over een verplicht vast % jongvee per bedrijf, dát mag ik toch niet hopen.. Een kilo fosfaat is toch een kilo fosfaat, of die nou van een koe kalf of pink is (en varken of kip...)
  Zou fijn zijn dat er eens een einde aan al die strak omlijnde kaders kwam binnen dit fosfaatdebacle, word er helemaal kierewiet van...
  En het is al geneuzel om niks...

 • v w

  Zo de eerste grootste vergissing van onze nieuwe minister is een feit

 • rooieroza

  leuk een linkse minister op landbouw .........

 • Attie

  Wat is een stoel zonder poten....
  Wat is een grasbedrijf zonder derogatie....

 • dre v Helmond

  Ik ben blij met deze uitspraak hebben we iets om verder te bouwen.
  Het is toch nooit voor iedereen goed.

 • veelust

  Kan de minister ook uitleg geven wat een fosfaatrechtenstelsel toevoegd aan de sector? Volgens mij is het alleen een bedenksel wat veel extra administratieve rompslomp geeft en zorgt voor veel geld de sector uitloopt. Voor de waterkwaliteitsverbetering levert 0,0 winst op want we hebben grondsgebruiknormen en het zal alleen bijdragen dat grote bedrijven harder groeien en de kleine bedrijven nog sneller verdwijnen.

 • farmerbn

  Nederland wil minder vee en EU vindt dat ok. Nu alleen nog de derogatie door de EU laten stoppen (met goedvinden/op verzoek van NL) zodat Nederland de schuld bij een ander kan leggen. En klaar is kees.

 • Kelholt

  "Er is zicht op een nieuwe derogatie" dus hoppakee invoeren die fosfaatrechten. Er wordt echter niet bij verteld hoe de nieuwe derogatie er uit ziet want 180 kg N ipv 170 kg is ook derogatie. Niet dat iemand dan nog vrijwillig in de derogatie gaat maar je zit hoe dan ook onvrijwillig aan de fosfaatrechten vast. Wat laten we ons toch weer piepelen...

 • alco1

  @Kelholt. En voor hoe lang derogatie.
  Zijn we er dan toch ingetuind, zal de conclusie zijn.

 • van.vloet1

  Rest van de EU ook blij, zo is concurentie van Nederland op de europese melkmarkt minimaal. De andere landen kunnen nu maar melken.

 • melkveehouder .

  @kelholt.Spuug je gal bij het CDA. Die had de beslissende stem in de Eerste Kamer.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.