Rundveehouderij

Nieuws 41 reactieslaatste update:9 okt 2017

Zuivel wil af van grupstal

De Nederlandse zuivelbedrijven willen af van de grup- en aanbindstal. De zuivel krijgt steeds vaker vragen van zijn afnemers over deze stallen. Binnen de Duurzame Zuivelketen is het uitfaseren van deze staltypes opgenomen.

Met dit besluit volgt de gangbare veehouderij binnen NZO de biologische; daar is sinds 2016 een verbod op grupstallen voor meer dan tien runderen. Dierwelzijn is een van de speerpunten voor de Duurzame Zuivelketen, laat de NZO weten. Op basis daarvan willen de aangesloten zuivelondernemingen per 1 januari 2018 geen nieuwe leden/leveranciers met een grupstal accepteren. Bij bestaande leden/leveranciers is nieuwbouw of uitbreiding niet meer toegestaan.

FrieslandCampina stuurde afgelopen week een uitnodiging naar haar leden die hun koeien op een grupstal hebben staan voor informatie-avonden hierover. Met ingang van 1 januari 2018 zou nieuwbouw of uitbreiding van de grupstal niet meer zijn toegestaan. Dit is in ieder geval een voorstel binnen FoqusPlanet.

Nog 3.500 grupstallen in gebruik

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er nog zo’n 3.500 grupstallen in gebruik zijn op melkveebedrijven. In 1.142 wordt volgens de Stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties (KOM) nog gemolken. Vorig jaar waren dat nog 1.223 stallen. Toen zijn er nog drie stallen gerenoveerd of opgeleverd.

Veehouders reageren boos op voorgenomen besluit

Veehouders reageren op diverse fora boos op het voorgenomen besluit van de Duurzame Zuivelketen. Zij wijzen erop dat melkveehouders met een grupstal veelal degenen zijn die hun koeien in de zomer dag en nacht weiden. Daarnaast hebben onderzoeken nooit aangetoond dat een grupstal slechter is dan een ligboxenstal. Op het gebied van welzijn, rangordeproblemen en klauwgezondheid staat de grupstal juist beter aangeschreven dan de ligboxenstal.

Reageerders op fora wijzen erop dat melkveehouders met een grupstal veelal degenen zijn die hun koeien in de zomer dag en nacht weiden. Daarnaast hebben onderzoeken nooit aangetoond dat een grupstal slechter is dan een ligboxenstal.

‘Welzijn niet per definitie slechter in grupstal’

Lennert de Haan in het Groningse Beerta heeft nog 30-35 koeien op de grupstal. Daarnaast houdt hij 110 koeien in een ligboxenstal. Hij snapt niets van de wens van de zuivelsector om de grupstal in de ban te doen. Volgens hem betekent een grupstal niet dat het welzijn er per definitie slechter is dan in een ligboxenstal. Hij noemt als voorbeeld de rangorde die in een ligboxenstal zorgt voor meer uitval dan in een grupstal. Als reactie op het feit dat de zuivelsector de grupstal wil ontmoedigen vanwege vragen van afnemers, zegt hij dat zowel de sector als de afnemers niet weten waar ze het over hebben.

De Haan vindt dat de zuivelbedrijven zich ergens mee bemoeien, waarmee ze zich niet zouden moeten bemoeien. “Het is iets wat de zuivel zou moeten overlaten aan de veehouders.’ Het gegeven dat een stempel wordt gedrukt op de grupstal als ‘slechte’ stal, is volgens hem onaanvaardbaar. Desondanks zal de grupstal bij hem op termijn wel vervangen worden door een ligboxenstal. Volgens de Haan is dit echter puur vanwege de extra arbeid die een grupstal kost.

Lennert de Haan in het Groningse Beerta heeft nog 30-35 koeien op de grupstal. Daarnaast houdt hij 110 koeien in een ligboxenstal. Hij snapt niets van de wens van de zuivelsector om de grupstal in de ban te doen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Ik ben benieuwd in welk jaar we voor het eerst een periode van 3 maanden hebben zonder nieuwe regel die de vrijheid van de melkveehouders inperkt. Zou veel boeren welverdiende koprust geven. En die grupstalkoeien die hebben t naar mijn beperkte inzicht beter dan hun eigenaar die 2/3 keer daags door de knieen moet om het melkstel aan te sluiten. Maar dat is dan weer zijn eigen keuze.

 • 8911077012

  wat is hier de reden van
  en wie heeft dit verzonnen en wat is het probleem op deze bedrijven
  waar haalt u deze info
  graag een reactie anne-marie van der linden

 • Anne-Marie van der Linde

  @8911077012
  bronnen staan in artikel. Zuivel vindt aanbindstal niet passen in beeld dierwelzijn. had je op kunnen wachten na verbod bij bio in 2016

 • Kelholt

  @Zuperboer Nog altijd liever tien keer per dag door de knieën voor het aansluiten van het melkstel dan 10 keer per jaar door de knieën voor Koning Friesland Campina.

 • Trot

  wanneer komt de regeling voor boeren zonder dwaze dwang redenen zie focus eisen 2018

 • frl

  Ze maken zich druk om paar % grupstal boeren, terwijl 20% van de boeren niet hoeft te weiden.

 • farmerbn

  Wederom een bewijs dat FC meer soorten melk moet gaan verkopen. Naast weidemelk ook zero grupstalmelk. Consumenten willen zuivel die niet van de grupstal afkomt dus die moet je dan leveren echter niet de boer beperken maar die zero grupstalzuivel duurder verkopen! Dan ben je het waard om bij/voor een cooperatie te werken. Duurder verkopen = beter dan boeren pesten.

 • Marco22

  Paar grupstalboeren is het probleem die de consument en niet gekozen organisaties(NGO's) aandragen volgens RFC.
  Dat vind ik nu raar, ik hoor in de media dat Megastallen met 300 en 400 koeien not don is. Verder is weidegang bij die zelfde bedrijven ondergeschikt ook in de media en ook kalf moet bij de koe.
  Maar nooit over grupstal, denk dat je stadsmens vraagt wat dat is, geen idee hebben, en bij een Megastal wel een beeld hebben.
  RFC moet eens ophouden elk najaar een rits nieuwe regels op te leggen.
  Met de fosfaat regelbrij hebben we al genoeg gehad.
  En het lijkt steeds meer op dat de NGO's aan de touwtjes trekken in Ivorentoren Amesfoort.
  Zijn Boeren nog wel de Baas op hun eigen bedrijf en bij RFC?

 • Anne-Marie van der Linde

  @ allen. Opvallend dat jullie alleen FC eruit pikken. Ja, die heeft een brief naar hun leden gestuurd maar het besluit komt van de gehele zuivel. Dit speelt bij alle zuivelverwerkers

 • WGeverink

  Wat denk je zelf @Marco22? De Consument koopt niet genoeg zuivel omdat de koeien niet in de wei staan? Omdat de koeien niet lang genoeg buiten lopen? Omdat de koeien in een grupstal staan? Omdat de koeienstront niet diep genoeg geinjecteerd wordt? omdat er niet genoeg bloemen en kruiden in de wei staan? Voor zover ik weet maken de boeren hier in Canada zelf de beslissingen rondom het management van hun bedrijf en die beuren omgerekend meer dan 50 cent per liter. Bij ons staat 1 soort 2% melk in de winkel en de klant koopt het of laat het staan en niemand klaagt. De verwerkers hebben een zondebok nodig zodat de lage uitbetalings prijs te verklaren is. Jullie melken teveel!

 • 8911077012

  fc trekt bij zuivel aan de touwtjes
  wat is voor fc en de rest bij zuivel het belang dit te verbieden
  nog nooit iemand over horen klagen
  note bene onze eigen fc + de rest draaien weer een aan tal van ons de nek om
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mega stal beter!!!!!!!!!!!!!!!!! ????????????????

 • DJ-D

  Loopstalboeren krijgen nog niet een premie? Koeien moeten 120 dagen 12 uur minimaal lopen in de stal per dag ofzo? Staarttouw vrije melk.

 • koster

  grupstal koeien mogen wel vaak 2x daags naar buiten en hebben ook een langer weideseizoen en bij sommige boeren blijven ze in de zomer ook echt 24 per dag buiten. Wat je klanten willen is belangrijk, maar goed uitleggen is dat ook.

  En NGO's ja die kunnen een echte pain in the ass zijn, een goede reden om ze als toiletpapier te gebruiken.

 • wienbemelmans

  vraag de consument wat een grupstal is , hij kan het je niet vertellen . wel als FC
  maar genoeg in de media zet om de mensen te vertellen hoe slecht de grupstal
  is ,ze moeten zich schamen de weelde plaagt deze mensen . er moet eerst honger
  komen in de wereld dan is dit soort onzin zo opgelost.

 • frl

  Bij voorjaars vergaderingen werd wel gesproken over nieuwe focus, over natuur, co2, kringloopwijzer maar met geen woord over grupstal.
  en nu net voor de najaarsvergaderingen moet het er even door gejast worden erg laf.

 • koestal

  gezeur van afnemers ,ja daar zijn ze gevoelig voor,gewoon een creatief antwoord bedenken,de burger wil toch graag terug naar de tijd van Ot en Sien

 • hooghoes

  De zuivel is de baas , dat is onderhand wel duidelijk .

 • WJHDKremer

  Een tijdje geleden konden we ons druk maken om WD, PvdD en al dat soort tuig. Nu mogen we ons druk maken om de cooperatie die van ons is nota bene. Wij betalen de salarissen, vergoedingen en gouden handdrukken van het pluche. Is het een Europese wens of alleen voor die paar druppels die hier in Nederland verkocht worden? Hoe gaan ze met Duitse leveranciers om, waar grupstallen veel meer voor komen. Of in Oost-Europese landen?
  W.Geverink heeft gelijk. De consument kan het kopen of ze laten het maar staan. We zullen het toch nooit goed doen in de ogen van de anti landbouw lobby.

 • koestal

  Wat voor mensen hebben we nog in de directie en bestuur ?,het lijkt wel of we het paard van Troje hebben binnen gehaald.

 • vandenbrand

  de zuivel zoekt nog wat fosfaatrechten die aangeboden worden.
  de meeste grupstalbedrijven hebben wel 24*7 uur weidegang omdat ze vaak buiten melken

 • vandenbrand

  De grupstal bedrijven krijgen het al te verduren in de qlip herkeuringen en nu deze er over heen

 • alco1

  Rest de grupstal boeren niets anders dan naar buiten te komen met hun verhaal.
  Misschien kan de FC nog wel een aparte melkstroom maken voor hun speciale melk.
  Want laten we wel wezen.
  Levensduur is bij veel grupstal boeren van aparte orde.

 • bluemink

  Koestal heeft het goed begrepen het virus van dieren en milieugroeperingen is verspreid in de politiek en zo het lijkt heeft het FC ook bereikt

 • Gerardone

  Er komt een mededeling van Anne-Marie van der Linde
  Iets van "je had het kunnen weten/verwachten" gelet op haar uit spraak is de vraag aan welke kant zij staat,anders zou ik zeggen huur haar in of een ander om te schrijven in de kranten richting burger .I.P.V. hier tegen de agrarische wereld te schrijven en tegen elkaar te praten ,O wat zijn we het met elkaar eens .
  Ga heen neem het stuur weer in handen van de cooperatie en schrijf in andere kranten en leg uit aan de buitenwereld van de landbouw .
  Er zijn hier een hele hoop knappe koppen bij elkaar bedenk samen een plan van aanpak.
  Laat ieder zijn idee spuien en er is vast 1 die er 1 mooi plan van aanpak van kan maken . Maar wees vooral samen/1

 • Toon van de Koevering

  Zeugen aanbinden is al jaren verboden, wat is het verschil met koeien?

 • frl

  Toon# koeien lopen in de zomer buiten.

 • frl

  Ik had ook al het vermoeden dat dit Anne-Marie v/d Linde goed uitkomt, boerderij hoort in deze neutraal te zijn, ik ben de derde generatie die de boerderij leest (ik denk al wel 80 jaar) maar het kan nu wel eens over zijn.

 • oorspronkelijk

  maatschappelijk relevant
  zelfs criminelen worden niet meer vastgezet
  waar gaat het toch over
  een icoon overleden
  burgemeester v/d Laan hij was gepassioneerd en geëmotioneerd als mensen
  elkaar vinden in gezamenlijk belang
  niet dweilen met de kraan open maar daadkracht
  dan weet je waar je mee af bent
  nu allemaal doekjes voor het bloeden
  voor de maatschappelijke opinie dat snijd geen hout bij ondernemen

 • Bennie Stevelink

  Klaagboeren, dat FC dit soort eisen stelt is jullie eigen schuld. Jullie hebben FC de opdracht gegeven de melk zo hoog mogelijk te verwaarden. Dus doet FC alles om bij de consument het sentiment jegens de melkveehouderij positief te houden.
  Het koopgedrag van de consument is immers vooral gebaseerd op emotie. Hoe positiever de emotie hoe meer de consument voor zuivel wil betalen.

  Jullie kunnen gemakkelijk van al die lastige eisen afkomen door te accepteren dat FC een melkprijs betaalt aan de onderkant van de markt.

 • oorspronkelijk

  frl.goede gedachte
  heb per 31dec2017bedankt als abonnee
  niet voor iets of iemand persoonlijk
  maar het narcisme in reacties
  straks vallen veehouders onder dezelfde noemer als motorclubs
  ONDOORDRINGBAAR EN OVERTUIGD EIGEN GELIJK

 • Toon van de Koevering

  Beste frl,

  Heel veel koeien op een grupstal staan jaarrond vast.
  Bijvoorbeeld bij de familie Endendijk in Ermelo.

 • frl

  Toon# ik denk onder de 1% van de totale melkvee stapel.

 • Legkuuken

  @Oorspronkelijk. Het zou eeuwig zonde zijn als u uw abbonement en daarmee ook de digitale Boerderij opzegt. Ik lees uw reacties altijd met veel plezier en zie het iedere keer als een uitdaging uw reacties te begrijpen.
  Over de discussie grupstal zou ik zeggen: wat is het probleem? Ze worden niet verboden, de zuivelaars stellen slechts de eis niet uit te breiden. Als ik als onderneming grondstoffen koop kan ik daar toch eisen aan stellen?
  Verder zou ik zeggen, wees blij dat de grupstal zijn einde nadert, dat scheelt veel versleten knieën. Voor de mijne is het te laat.

 • oorspronkelijk

  leg kuuken
  reeds geschiede 3mnd opzeg termijn
  dank voor het respect en de moeite er iets mee te doen
  als neutraal intermediair geprobeerd het sociale geluid te laten klinken
  ben oude vader van een studerende (Msc) opvolger
  deze is ook niet blij met mijn reacties maar ik wil de sector een spiegel voorhouden en dat de tegen geluiden niet voor eigen gewin zijn
  door ongeval nek -vingers niet optimaal te gebruiken
  van daar te kort en tekstueel onvolkomen

 • ??????????

  Elk staltype heeft een plus en een min .Grupstallen hebben voor de koeien beslist niet slechter totaalbeeld dan ligboxkoeien dus wat een onzin als je zo graag wilt mekkeren misschien is KI ook wel niet goed want hierbij ontzeg je de koeien seks plezier

 • WGeverink

  De agrarische sector is zelf zo dom om problemen te bedenken die geen probleem zijn en daar zichzelf daarna te pijnigen met hele dure en zinloze oplossingen. FC is een coop van de boeren en het is niet de bedoeling dat de boeren door hun eigen
  coop op (zinloze) kosten gejaagd worden maar dat er door slimme marketing campagnes en nieuwe goeie producten meer geld wordt losgepeuterd bij de consument.

 • willem haagsma

  een grupstal is wel beter voor het milieu,
  als de koeien op stro staan, minder besmeurd oppervlak
  direct scheiden van vaste mest en urine, en zomers lopen ze meestal in de wei,
  dus bij elkaar de minste emissie,

 • velskamp

  Als ze maar niet de weidegang gaan verplichten
  Er staan ook koeien los maar wel vast in een stal

 • henkXeye

  Elk staltype heeft inderdaad voor- en nadelen. Het nadeel van de grupstal is het in de winter aangebonden staan, alhoewel de koeien niet de indruk wekken hier veel last van te ondervinden als ze nog ruimte hebben om zichzelf schoon te houden en sociaal contact kunnen hebben met hun buurvrouwen. De voordelen zijn ook duidelijk, grote rust in de stal, geen onderlinge competitie dus geen stress voor dieren die lager in de rangorde staan, geen pijn en voortijdige afvoer als gevolg van klauwgebreken en meestal een lang weideseizoen waarbij ze dag en nacht buiten lopen en de hogere leeftijd die koeien bereiken.
  Als we bij elke opmerking van afnemers reageren met het verbieden van de betreffende bedrijfsvoering zullen er niet veel veehouders meer overblijven.
  @anne-marie van der linde, een iets positievere en meer respectvolle toon naar de lezers in uw reacties zou een journalist van Boerderij niet misstaan.

 • piet p

  De Nederlandse melkveehouderij heeft zijn eigen graf gegraven door altijd maar tegen de klippen op te melken .
  Dat is de reden van al die domme eisen en flut regeltjes .
  Wij blijven toch wel zoveel mogelijk leveren.
  Desnoods voor niks.
  Zo blijven ze je uitmelken en heeft de supermarkt lekker goedkope zuivel in de schappen staan. Zal ook wel zo blijven want door de financiele verplichtingen die de meesten aangegaan zijn blijf je aan het kortste eind trekken en blijft de sector het mikpunt van dit soort onzinnige regeltjes

 • Dus de grupstal weg nieuwe stal bouwen --- vergunningen aanvragen--- naar de bank --- koeienrechten bijkopen strontafvoer regelen--- wennen aan een andere stal zowel voor dier als mens---- dieren de hoorns van hun kop afzagen een voor grupstallen nutteloze medische ingreep (weten stadse mensen dit ook moet je ze vooral ook even laten zien en laten ruiken)--- mortelaro(komt niet voor in de grupstal) maar grupstal moet verdwijnen????? levensduur van de koe word dan ook wat korter maar we hebben er toch genoeg dus hup lekker in die boxenstal jagen....

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.