- RundveeNieuws

Vitaliteitscore geeft grip op gezondheid en groei kalf

Bijna driekwart van de melkveehouders vindt groei en ontwikkeling van hun kalveren een van de belangrijkste verbeterpunten. Dat stelt ForFarmers op basis van klantbehoefte onderzoek.

Het bedrijf wil de veehouders hierbij helpen en introduceert een Vitaliteitscore. Het is een graadmeter om de weerstand van kalveren in beeld te brengen en de vitaliteit te verbeteren. Zo kunnen melkveehouders de basis leggen voor gezondere kalveren en een hogere levensproductie van de koeien, en daarmee voor een beter bedrijfsrendement.

De voerfabrikant geeft aan dat veranderende wetgeving veehouders dwingt om het aantal stuks jongvee te reduceren en dus de kwaliteit ervan te verbeteren. Daarom krijgt de jongveeopfok steeds meer aandacht.

Bloedmonsters

De Vitaliteitscore brengt op basis van bloedmonsters de weerstand van de kalveren in kaart. De dierenarts neemt de bloedmonsters en de Gezondheidsdienst voor Dieren analyseert deze. Vervolgens ontvangt de boer een rapport met de Vitaliteitscore.

Dierenarts, melkveehouder en jongveespecialist interpreteren samen de uitslag en maken een plan van aanpak met focus op droogstand- en biestmanagement, omdat daar de basis voor vitale kalveren ligt.

Beheer
WP Admin