Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Taiwanese markt open voor Nederlands kalfsvlees

Rundvlees vanuit Nederland, Zweden en Japan mag onder voorwaarden weer de Taiwanese markt op, melden de Europese Commissie en Taiwan.

Daarmee komt er een einde aan de 14 jaar oude importban, die was ingesteld vanwege de BSE-crisis.

De openstelling is in het geval van Nederland vooral van belang voor de kalfsvleessector. De Taiwanese Food and Drug Administration (FDA) heeft namelijk bepaald dat het Nederlandse rundvlees afkomstig moet zijn van runderen jonger dan twaalf maanden, zo wordt gemeld. Het Zweedse en Japanse rundvlees moet afkomstig van dieren jonger dan 30 maanden.

Taiwan voor 94% afhankelijk van import

Nederland, Japan en Zweden hebben al drie keer eerder geprobeerd de importban van tafel te krijgen – in 2006, 2007 en 2012 – maar steeds slaagden ze er niet in. Taiwan heeft een zeker belang bij verruiming van de importmogelijkheden, want het land is voor 94% afhankelijk van import voor rundvlees. Nu zijn er maar twee grote herkomstlanden voor dit product: de Verenigde Staten en Australië. Een kleiner deel van het rundvlees komt uit Zuid-Amerika en Canada.

Oostenrijk heeft ondertussen toestemming gekregen voor de export van rundvlees naar Japan. Ook deze markt zat lange tijd dicht voor Europees rundvlees vanwege de BSE-problematiek.

Verdere openstelling van markten

De Europese Commissie blijft met zowel Taiwan als Japan in gesprek voor een verdere openstelling van hun markten. De Commissie denkt ondertussen dat het nieuws ook een positieve uitwerking kan hebben op andere landen in de regio, zodat die hun markten (her)openen voor Europees rund- en kalfsvlees.

Eén reactie

  • koestal

    Hier zijn zo veel produkten uit Taiwan te koop,dat kan wel

Of registreer je om te kunnen reageren.