Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Kalveren toch niet uitgesloten van NVM om BVD-test

In aanloop naar de Nationale Vleesveemanifestatie (NVM) is onduidelijkheid ontstaan over de uitslagen van BVD-testen van kalveren van Verbeterd Roodbont-fokker Jaap van Beukelen in Pesse.

Van Beukelen liet zijn kalveren op BVD testen met behulp van oormerken, die bij laboratorium Lavetan in België zijn onderzocht. Het Belgische laboratorium is Europees geacrediteerd voor BVD-onderzoek en noteert naast positief en negatief ook de hoeveelheid antistoffen. Deze uitslag werd niet geaccepteerd door de veterinaire commissie van de NVM.

Uitslag anders op papier

Federatie-voorzitter Jos Bolk bekijkt nu of Van Beukelen alsnog met de afgewezen dieren naar Zwolle kan afreizen: “Dit is een dilemma. Aan de ene kant kan ik me niet veroorloven dat de BVD-vrije status van deelnemers op het spel te zetten. Maar aan de andere kant staat het vrij-zijn van deze dieren anders op papier dan we gewend zijn. Volgens de Belgische regels zijn de dieren vrij, maar op basis van de Nederlandse kunnen we dat niet daadwerkelijk zeggen.”

Update 17.45 uur:

Federatievoorzitter Jos Bolk heeft met het bestuur uiteindelijk besloten dat de onduidelijkheid rond de testen de deelname van Van Beukelen niet in de weg moet zitten.

Beheer
WP Admin